Den som var uppe tidigt under tisdagsmorgonen kunde uppleva sommarens kanske lägsta temperatur då termometern på sina håll låg runt tio grader. Men redan under tisdagseftermiddagen får Sörmland ta del av den extrema värme som under helgen drog in över södra Europa med temperaturer på omkring 45 grader i bland annat Spanien och Portugal.

Det är alltså Afrikahettan som nu tar sig in över Södermanland, fast i en något mildare form, uppger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Värmeböljan når sin kulmen under onsdagen och natten mot torsdag är chansen stor att vi åter får uppleva en tropisk natt med temperaturer som ligger över 20 grader. Därefter drar den varma vinden vidare mot Finland och Ryssland.

Högtrycket som legat över Sverige under stora delar av sommaren, har nu sitt centrum något öster om Sverige och i väster bråkar ett lågtryck på som beräknas ta sig in över landet i helgen. Beroende på hur mycket regn som faller kan vi räkna med betydligt lägre temperaturer framöver, säger Alexandra Ohlsson.

– Väster om oss ligger det svalare luft och efter helgen kommer vi närma oss temperaturer som är mer normala för årstiden med cirka 20 grader på dagarna, säger hon.

De kommande dagarnas värmebölja är jämnt fördelad över länet, men den som söker svalka bör bege sig till kusten där pålandsvinden kan ge viss svalka i Afrikahettan.