Han var elev åt Matisse, målade tillsammans med Grünewald, och drack te med Lenin i Paris. Nu skildras Carl Herman Runnströms innehållsrika liv i en ny bok av Vingåkers förre kulturchef Lars Furborg och hans hustru Eva. 

– Jag gjorde en utställning på Säfstaholm 2007, som handlade om svenska Matisse-elever. Då fick jag kontakt med en släkting till Carl Herman, som hade lite anteckningar efter honom. Det var ett fantastiskt material, som jag har haft i bakhuvudet och velat göra något av, berättar Lars Furborg.

Carl Herman Runnström föddes i Stockholm 1891, studerade konst i Göteborg och sedan i Paris. Han flyttade till USA och hade stor framgång som reklamtecknare. Men under depressionen förlorade han allt han hade, och återvände utblottad till Sverige 1935. 

År 1958 flyttade Carl Herman till Gammelgården utanför Österåker där han sedan stannade fram till sin död 1980. 

– Han blommade ut som konstnär och kom mer till sin rätt sedan han flyttat dit. Han var väldigt nyfiken på att pröva nya ismer, med undantag för surrealismen, kanske. Han hittade inte en stil som han höll sig till. Det kan vara en av orsakerna till att han aldrig blev så framgångsrik, säger Lars Furborg. 

Förra året skrev Lars Furborg en bok om ett annat livsöde med Vingåkersanknytning – Nils August Lundgren, som var trotjänare på Säfstaholms slott. 

– Det är inte omöjligt att det kommer att dyka upp fler framöver, säger han.