I helgen arrangerades nämligen de regionala tävlingarna i Noomaraton 2017. Årets tema var förstärkt verklighet. Tre, av juryn utvalda platser, och lika många utvalda saker måste finnas med i filmen, bland annat ett torg, en ficklampa och en tärning.

Mitt lag, som Agelins lag heter, har gjort två tidigare filmer om sin favoritkaraktär Stiggmund Freud.

Sebastian Agelin berättade att den här gången fick deras tyska psykolog ha en förmåga att se lösningar med ett par magiska tärningar som förstärkte verkligheten för honom. En patient fick vidare ha torgskräck och en annan var mörkrädd.

Alla tävlande hade 24 timmar på sig.

‒Vi är vana att arbeta under press. Vi brukar ha 48 timmar på oss. Nu har vi 24. Men teamet blir stärkt när man är pressad, sa Julian Yderbo.

Hans lag, Proud production, samlades i en lägenhet i samband med att startskottet för tävlingen gick. Julian Yderbo stängde in sig i ett rum tillsammans med post it-lappar för att skapa en story och övriga i teamet planerade för dagens arbete.

Sedan började arbetet med att skapa en film som handlar om en flicka som inte passar in i normen.

‒Egentligen är hon en pojkflicka. Vi ska gestalta detta genom att hon är en marionett. Hon gör det som normen säger tills dess att hon bryter sig loss, berättade Julian Yderbo.

Proud production bestod av Julian Yderbo, Kim Karlsson, Jens Norin, Darren Gould, Anna Nguyen, Frida Hammar, Kevin Karlsson och Emilié Lund.

Inom kort ska juryn gå igenom alla bidragen. Därefter presenteras de två vinnarna som gått vidare till riksfinalen.

‒ Vi har förlorat med den äran varenda gång, säger Sebastian Agelin.

‒Men vi har så vansinnigt roligt när vi gör filmerna. Det är vi som skrattar mest åt våra egna filmer, säger Lulu Kosonen.

‒Juryn består ofta av kulturelitnissar brukar vilja ha de där konstnärliga filmerna. Vi satsar ju mer på humor så vi tävlar inte riktigt i samma kategori som de andra, säger Lulu Kosonen.