Kristersson valdes enhälligt till ny ordförande för Moderaterna och höll sedan ett långt tal som vid flera tillfällen avbröts av rungande applåder.

‒Jag känner en blandning av allvar och lust, en stark ödmjukhet men också en stark beslutsamhet inför uppdraget, Jag ska göra allt som står i min makt för att motsvara förtroendet, sa Ulf Kristersson och tackade speciellt den egna familjen som fanns på plats vid extrastämman i Stockholm.

Hans huvudsakliga ambition blir att stärka Moderaternas roll i alliansen, att stärka alliansen i svensk politik och att stärka Sveriges roll i världen.

‒Laget är viktigare än jaget, sa Kristersson och gjorde en kort anspelning på sina erfarenheter från tiden som truppgymnast i Eskilstuna gymnastikförening.

Han betonade också att partiet har ett svårt utgångsläge med sviktande opinionssiffror och väljarflykt med bara elva månader kvar till valet.

‒Vi måste bygga upp ett långsiktigt förtroende och Moderaternas roll är att ha ett vuxet förhållningssätt i politiken, en värderingsburen pragmatism. Men ett löfte kan jag avge och det är att vad som än händer ska vi inte ha en mandatperiod till som den här.

I en intervju inför extrastämman sa Kristersson till tidningen att hans första uppgift om han valdes skulle bli att utse laget som han ska arbeta med. Men han ville inte yppa något om vilka personer han hade i åtanke.

Nu när du är vald, kan du säga något om det lag som ska utses?

‒Nej, det kommer jag återkomma till de kommande dagarna. Det blir inga dramatiska förändringar men det blir några nya människor som kommer att ansluta till laget och en del andra som kommer att få nya uppgifter.

På vilket sätt kommer väljarna märka att det är du som leder Moderaterna nu?

‒Moderaterna byter inte politik för att vi byter partiledare. Däremot tar ju varje partiledare med sig egna perspektiv och erfarenheter och jag tar med mig rätt mycket av handfast politik och reformförmåga från verkligheten, från Strängnäs och Stockholm men också från regeringsarbetet.

Ulf Kristersson, som växte upp i Torshälla, passade på att nämna Eskilstuna vid två tillfällen i talet.

‒Det är ju så att Eskilstuna både har Sveriges bästa gymnastikförening och Sveriges bästa rockband, Kent, och då måste man få vara lite stolt över det.

Hur ska du lyckas bättre som partiledare än Anna Kinberg Batra?

‒Om jag blir bättre får andra värdera, men jag har fått med mig erfarenheter av de här åren om vad man inte ska göra. Det första är att ett parti alltid måste stå för sin politik och sina värderingar. Man kan inte låta bli att lägga en budget bara för att de finns en risk att den går igenom. Det andra är att vi inte ska bli fixerade vid enskildheter. Värderingarna måste genomsyra allt, man kan inte bara hoppa ner i en konkret lösning utan att förklara varför.

Just vikten av sammanhang säger han sig ha lärt sig under tiden som kommunalråd i Strängnäs.

‒När man lagar ett hål i gatan måste man tänka på om det finns en färdriktning i det vi håller på med, och förklara den så att människor förstår vad vi håller på med. Jag måste försöka beskriva att vi har en idé om hur vi kan utveckla samhället på längre sikt och sätta allting i ett politiskt sammanhang. Sedan kommer det alltid finnas någon som är sur över hålet i gatan i alla fall.

Oavsett hur dagen skulle gå har Ulf Kristersson varit bestämd med var han tänker bo i framtiden.

‒Vi ska bo kvar i Strängnäs, vi gillar att bo där. Vi bodde i Stockholm några år innan vi fick barn. Jag hann dra barnvagnen på Drottninggatan i ungefär ett halvår innan jag insåg att jag inte ville göra det längre, jag ville bo i hus, säger han.

Hans hustru är uppvuxen i Strängnäs och det var egentligen inte aktuellt för henne att flytta tillbaka dit. Men så blev ett visst hus till salu, ett som hon hade besökt som barn, och då ändrade hon uppfattning.

‒Hon sa att det var det enda huset i Strängnäs som hon kunde tänka sig att bo i, så jag åkte och tittade och sedan bestämde vi oss för att flytta. Det är 15 år sedan, säger Ulf Kristersson och tillägger att de två tidigare familjerna som bott i huset har bott där 38 år var och att de själva planerar något liknande.