Folkparksföreställningen, som fått undertiteln "Sex minnen och rock 'n' roll i tre generationer" tar avstamp i folkparkernas barndom på 1920-talet och slutar i en nutid med fiktiva drag. Det är en nostalgitripp och en musikalisk kavalkad genom decennierna, där både humor och folkbildning har sin givna plats. 

Bredden i musiken, från 20-talsdängor till tuggummipop, liksom bredden i sångsätt och spelstilar, gör det också till en föreställning som är rolig att göra för showgruppens medlemmar själva. 

– Vi har så fruktansvärt roligt! Tanken är att det ska vara lättillgängligt och att publiken ska känna sig glad, säger Mia Poppe. 

Artikelbild

| Johanna Widén, Mia Poppe, Niclas Strand och Thomas Widén har nypremiär på sin hyllningsshow till hemmascenen: "Länge leve folkparken".

Karaktären Stig Karlsson, även kallad farfar, lever genom alla tidsepoker, och trånar ständigt efter sin Helga. Kanske har han sin förlaga i verkligheten. 

– Min pappa träffade min mamma i Vingåkers Folkets park, vid en stolpe på dansgolvet, berättar Thomas Widén.

Han och Niclas Strand gjorde också några av sina första framträdanden på folkparkens utescen. 

Föreställningen är en hyllning till Vingåkers Folkets park, men också till folkparkerna i historien som helhet, och det kulturarv som de utgör. 

Artikelbild

| Föreställningen inleds i folkparkernas barndom på 1920-talet och rör sig framåt genom decennierna till nutid.

– Den första folkparken fanns i Malmö, och där stod min pappa, Nils Poppe, och tittade in genom planket när han var barn, berättar Mia Poppe. 

– Men det är ett kulturarv som håller på att dö ut, säger Niclas Strand. 

Artikelbild

| Johanna och Thomas Widén har utformat de musikaliska inslagen i föreställningen.

När föreställningen har nypremiär på lördag blir det också en galapremiär med särskilt inbjudna kändisar. 

– Det är första gången vi har det, berättar han. 

Artikelbild

| Varje decennium har sina modedetaljer och hits. Här är det schlagerlåten "Djingis Khan" som framförs i tidsenliga kläder.

Föreställningen spelades för första gången i fjol, när showgänget också blev delägare i Vingåkers Folkets park och skulle etablera det som sin hemmascen. 

Tanken är nu att nå ut med föreställningen till ännu fler. Till att börja med till de Vingåkersbor som inte hann se föreställningen förra året, men också till folk i närområdet. Det är också flera busslaster som kommer för att se föreställningen. 

Artikelbild

| Att samla tomglas utanför tillställningarna på Vingåkers Folkets park var ett sätt att tjäna lite fickpengar.

– Vi vill sätta Vingåker på kartan, säger Thomas Widén. 

Showgänget håller nu som bäst på att skriva en ny föreställning om folkparkerna. Då ska det handla om framtiden.  

Artikelbild

| Humor och folkbildning möter musik i showgängets föreställning.

Men nu handlar det först om föreställningen "Länge leve folkparkerna". Den spelas under veckosluten fram till 4 april i Vingåkers Folkets park. Sedan drar den ut på turné.