I princip allt gick som det skulle förra året, konstaterar festivalens initiativtagare Ola Halvarsson.

– Det blev som vi hade tänkt oss, men rejält mycket bättre.

Lars Halvarsson i festivalens styrelse berättar att tillrest publik från jazzklubbar i Stockholm, Eskilstuna och Örebro förvånat undrade hur Katrineholms nya festival hade fått till alla akter.

Artikelbild

Katrineholmssonen Nisse Sandström är självskriven som öppningsakt.

– Musikaliskt var det otroligt starkt.

Tack vare stöd från kommun och näringsliv kunde festivalen förra året bli gratis för publiken, som en del i stans 100-årsfirande. Så var det inte tänkt att bli i år. Men kommunen stöttar igen och sponsorerna har öppnat plånboken ännu lite mer, så det blir en gratisfestival även 2018.

Programmet blir som förra året brett och kommer att omfatta allt från jazz som är mer av en utmaning till lättillängligt sväng. Festivalen drar i gång med Nisse Sandström 6-tett, där även Linnea Jonsson, Ola Halvarsson, Martin Perk, Marcus Eriksson och Erik Dahlbäck ingår.

En nytillkommen akt är Robert Wells trio med Lars Risberg, bas, Roine Johansson, slagverk och Maria Wells på sång. Det är vid första anblicken ett otippat inslag på en jazzfestival, precis som Erik Hassle var förra året. Men Maria Wells har släppt ett jazzalbum och turnerar med maken och trion i ett helt annat format än Rhapsody in rock.

Artikelbild

Anders Berglund kommer till årets jazzfestival.

[youtube id="vS6-AlUhHnI"]

Som av en händelse spelar Robert Wells trio och Anders Berglund Organ project efter varandra på Djulö. Wells och Berglund var ju i många år huspianister i "Så ska det låta".

Artikelbild

Maria Wells kommer till Katrineholm jazz- och bluesfestival med Robert Wells trio.

På festivalens två scener står även Bergcrantz-Berggren kvartett med Anders Bergcrantz och Sven Berggren, Bag Ladies med saxofonisterna Catharina Wiborgh och Gunnel Samuelsson i spetsen, trumpetaren Henning Ullén, Arvikabluesbandet T-Bear and the Dukes samt sist men inte minst Jan Lundgren trio. Pianisten Jan Lundgren har spelat med alla, från Putte Wickman till Monica Zetterlund.

Andreas Nord i festivalstyrelsen vill avdramatisera ordet jazz, som ofta tolkas som något svårtillgängligt.

– Det handlar om att komma hit och lyssna på bra musik, helt enkelt, säger han och Lars Halvarsson inflikar:

– När våra föräldrar var unga var de ju ute och dansade till detta.

Runt 1200 personer besökte festivalen förra året och det lär inte bli färre i år. Lars Halvarsson har dock gott hopp om att inte enbart ägna den 28 juli åt arbete.

– I år hoppas jag på att hinna lyssna på något.