Det var i januari som en tjänsteman vid Eskilstuna kommun delade en film från en lastbilsattack i Jerusalem, där fyra människor dödades.

Tjänstemannen, som också har en ledande befattning i al-Rahmanmoskén, hyllade dådet på sin Facebooksida med orden "Gud är stor" och en glad gubbe.

Kommunen fick de första klagomålen i februari. Men trots att våldshyllningen låg kvar helt öppet fick mannen jobba kvar efter att ha haft ett samtal med sin chef.

‒Man talade med honom och klargjorde att: 'Det här är inte förenligt med våra värderingar, det är inte okej.' Chefen som talade med honom då var mycket tydlig med det, säger Pär Eriksson.

Men filmen låg ju kvar i flera månader efter det?

‒Ja, och det är olyckligt. Nu måste vi ta ett nytt tag och det vi vill ha svar på är: Var står den här personen i de här frågorna? I ett nästa steg kan då de arbetsrättsliga reglerna komma in. Har han låtit filmen ligga kvar har han ju uppenbarligen inte lyssnat.

Utfärdades det någon skriftlig varning efter det första samtalet?

‒Nej, såvitt jag förstår var det ett muntligt samtal man hade med honom. Och för att vara tydlig: Att gå ut på Facebook och hylla en terrorhandling är helt enkelt inte förenligt med vad vi står för i Eskilstuna kommun.

Är det inte rimligt att kräva att filmen tas bort från hans Facebooksida?

‒Ja, det är det minsta man kan begära. Det är bara för makabert.

Kan han förlora jobbet på grund av detta?

‒Ja, det är så anmärkningsvärt att jag tycker man bör kunna pröva det arbetsrättsligt.

Kommunen vet dock inte vad som gäller rent arbetsrättsligt i det aktuella fallet.

‒Vi har vänt oss till SKL för vägledning eftersom den här situationen är relativt ny för oss. Vi vet mycket väl hur vi ska agera när någon misskött sig i tjänsten, men är inte lika vana vid att hantera händelser där någon gör något utanför tjänsten som inte stämmer med våra värderingar. Det kan komma att bli något av en Lex Eskilstuna av det här, säger Pär Eriksson.

Sverigedemokraterna kräver redan nu att tjänstemannen ska avskedas. Partiets gruppledare Kim Fredriksson går så långt att han kräver att tjänstemannens chefer avskedas om de inte säger upp mannen.

‒Från oss sverigedemokrater är budskapet tydligt: Den anställde ska avskedas omgående! Om påståendet att cheferna dessutom accepterar inlägget och tycker att sympati med terrorism är okej, ska även de avskedas, säger Kim Fredriksson i ett pressmeddelande.