TjÀrsirapen frÄn Högtorp GÄrd med i Nobeldesserten

Lena Engelmark EmbertsĂ©n har i flera Ă„r tillverkat sin egen tjĂ€rsirap. Nu tog den annorlunda ingrediensen plats – i sjĂ€lvaste Nobeldesserten. Det fick Tareq Taylor att tappa hakan. "Den tillför en exotisk touch – otroligt gott", sĂ€ger han.

"Det kÀnns fantastiskt", sÀger Lena Engelmark Embertsén pÄ Högtorp GÄrd efter att deras tjÀrsirap fanns med i Nobeldesserten.

"Det kÀnns fantastiskt", sÀger Lena Engelmark Embertsén pÄ Högtorp GÄrd efter att deras tjÀrsirap fanns med i Nobeldesserten.

Foto: Matilda Lantz

Mellösa2023-12-18 20:03

Bakad chokladkrÀm med kompott gjord pÄ lingon, smaksatt med tjÀrsirap. Serverad med chokladsablé och lingonsmörkola, samt marÀnger och krÀm gjorda pÄ lingon och en frisk parfait pÄ crÚme fraiche. Det var efterrÀtten som serverades pÄ Nobelmiddagen förra söndagen.

Det som stack ut allra mest pÄ den tallriken var tjÀrsirapen, som tillverkas av Lena Engelmark Embertsén pÄ Högtorp GÄrd i Mellösa.

– Det har nog snart inte undgĂ„tt nĂ„gon, tror jag. Det Ă€r jĂ€tteroligt, sĂ€ger hon.

Faktum Àr att det Àr tredje gÄngen en produkt frÄn Högtorp GÄrd tar plats pÄ Nobelmiddagen.

– Det Ă€r fantastiskt roligt. Det hĂ€r var en genialisk, innovativ kombination som Annie Hesselstad gjorde. Att det sen var sĂ„ gott och att hon gillar vĂ„r produkt och lyfter fram den, det Ă€r inte bara att hon gillar den, hon Ă€lskar den. DĂ„ blir man jĂ€tteglad och stolt. 

Även krögaren och tv-kocken Tareq Taylor var helt lyrisk över den – och kombinationen med lingonen.

– TjĂ€ran balanserar upp det och tillför en exotisk touch till det. Otroligt gott, sade han i SVT:s sĂ€ndning.

– Det Ă€r en briljant tanke, en som inte jag har haft sjĂ€lv kan jag sĂ€ga. Men hĂ€danefter kommer jag sĂ€ga att tjĂ€ra och lingon, de hör ihop. Ingen aning om hur det hĂ€nde, men de Ă€r fantastiska (tillsammans).

Annie Hesselstad har tidigare provat att anvÀnda sig av tjÀrsirapen i en pralin med lite svalare omdömen. Den hÀr gÄngen mottogs det desto bÀttre.

– Jag jobbar ju pĂ„ Artipelag utanför Stockholm pĂ„ VĂ€rmdö, och dĂ€r tjĂ€rar vi om fastigheten vartannat Ă„r. DĂ„ hittade jag den hĂ€r tjĂ€rsirapen hos en leverantör och tĂ€nkte: "Det dĂ€r vill jag verkligen göra nĂ„got med". Det hĂ€r var flera Ă„r sedan. Sen gjorde jag en pralin och tĂ€nkte att det hĂ€r kanske inte riktigt gĂ„r hem, och det gjorde det inte, det var mĂ„nga som rynkade pĂ„ nĂ€san. Sen tĂ€nkte jag: "Är det nĂ„gon gĂ„ng jag ska prova det igen sĂ„ Ă€r det pĂ„ Nobel", förklarade hon i sĂ€ndningen.

– Det tycker jag var coolt, att man gör en sĂ„dan galen produkt och nĂ„gon verkligen uppskattar den, sĂ€ger Lena som Ă€ven berĂ€ttar att hon fĂ„tt mycket respons efterĂ„t.

– Ja, helt galet. Jag Ă€r lite trött i huvudet faktiskt. Vi har skickat och skickat paket via Coop-butiken i HĂ€lleforsnĂ€s. Vi har kokat fyra satser tjĂ€rsirap den hĂ€r veckan, och vi gör det varannan mĂ„nad i vanliga fall.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!