I år är det 20 år sedan "Sex and the city" började sändas och jag kan avslöja att jag älskade tv-serien från första avsnittet. Faktiskt så har den på sätt och vis präglat hela mitt vuxna liv och min karriär. Jag vet knappast hur många gånger jag har fått höra att jag ser ut som Sarah Jessica Parkers rollfigur och jag får erkänna att det känts smickrande då jag sett Carrie Bradshaw som en färgstark förebild. Hon lever drömlivet som krönikör i New York med en garderob som gör många kvinnor gröna av avund. Inspirerad av huvudrollsinnehavarens yrkesval började jag jobba som krönikör på Västerbottens Folkblad, där jag i många år skrev om stil och kläder. Med mode som ledstjärna gjorde jag sedan karriär på H&M där det kändes helt normalt att ta sig igenom en arbetsdag i skor från Jimmy Choo, med klackar höga som hus.

Serien blev en smakfull revolution för kvinnor när det gällde karriär och njutning. Sexualitet på kvinnors villkor lyftes upp på dagordningen och lönefrågan problematiserades utifrån värdet på en äkta Chanelväska. Fyra starka kvinnor visade vägen för nya möjligheter och fick en hel generation att våga drömma större. När jag besökte New York för första gången var det i sällskap med min syster och självklart åkte vi med bussen som tog oss på en guidad "Sex and the city"-tur och vi fick se en annan sida av staden som aldrig sover än den som vanligtvis lyfts fram i turistbroschyrerna. Vi besökte galleriet där Charlotte York jobbade, åkte förbi Sushi samba där Samantha Jones skällde ut en pojkvän efter noter och drack Cosmopolitan på den bar som Adian Shaw öppnade i serien.

Ett par år efter mitt första besök återvände jag och gick en yogautbildning i New York. Jag har gjort Stadsparken i Eskilstuna till min egen Central park, mina klädval inspireras fortfarande av Carrie Bradshaws imponerande garderob och jag har såklart hittat min egen "Mr Big". Kanske blir det bröllop i statshuset i en vintageklänning och smekmånad i Mexico, det får tiden utvisa. Men en sak är säker, "Sex and the city" är orsaken till att du läser min krönika just nu och serien kommer alltid ha en särskild plats i min vilda själ.