Mats Karlsson välkomnar på trappan till sin blåmålade villa i Högsjö. Bortsett från några veckor då han provbodde i Vingåker har han varit orten trogen i hela sitt liv.

Under uppväxten var familjen typiska arbetare där Socialdemokraterna var det givna partiet.

– Farsan var sosse och det var jag också i många år. Min farbror var en av de starkaste sossarna här i byn. Han pratade mycket politik med mig.

Artikelbild

"Jag tror att socialdemokratisk politik funkade på 1940-, 50 och 1960-talen. Nu är det annat och S har inte anpassat sig efter tiden", säger Mats Karlsson.

I slutet av 1990-talet var Mats och hustrun Britt-Marie jourhem och fosterfamilj för barn som av olika anledningar inte kan bo kvar hos sina föräldrar. Han uppskattar att de under 13 år tagit emot cirka 120 barn.

– Många har haft ursprung från andra länder. Vi har även haft mamma-barn-placeringar. Misshandlade morsor med sina trasiga barn, sönderslagna och utan kläder.

– Anledningen till att vi blev jourfamilj var vårt samhällsengagemang och att vi såg att behovet fanns.

För ett år sedan dog hustrun Britt-Marie av en mycket aggressiv cancer. Nu bor Mats ensam i villan. Det har varit en svår tid, berättar han.

Artikelbild

I garaget står Mats Karlsson ögonsten, den gräddvita Amazonen "White Lady". "Jag brukar säga att det är min flickvän. Hon är fantastisk, kolla formerna", säger han.

I samband med att hon blev sjuk bestämde han sig för att engagera sig fullt ut i politiken. Men intresset hade väckts redan 2010. I sökandet efter rätt parti skickade han en lista med frågor till alla partier.

En avgörande fråga handlade om en gruppvåldtäkt på en flyktingförläggning i Mariannelund där åtta män greps varav sju fälldes. En man friades helt.

Artikelbild

"Jag är ju Sverigedemokrat och då är man ju per automatik rasist i mångas ögon. Men många av barnen som varit här har haft invandrarbakgrund. Jag skulle aldrig ha kunnat ta emot dem om jag vore rasist", säger Mats Karlsson.

– På grund av att han hållits häktad fick han skadestånd, över en miljon kronor, dubbelt så mycket som tjejen som blivit våldtagen. Men han var lika skyldig han.

Mats säger att det enda partiet som svarade "korrekt" på hans frågor var Sverigedemokraterna – att männen skulle ha fått högre straff och att de skulle skickas tillbaka till sina hemländer.

När KK senare kontrollerar händelsen visar det sig att Mats Karlssons uppgifter inte stämmer. Skadeståndet till kvinnan beslutades till 575 000 kronor. Den friade mannen fick 130 000 kronor. I en tidning rapporteras felaktigt att ersättningen är 1 300 000 kronor.

Vad tänker du om det?

– Jag har kollat fel eller jag har fått fel uppgifter. Det är ju inte bra. Men i nuläget är det ointressant.

Att grunda sin övertygelse på korrekta uppgifter är väl viktigt?

– Jo, men det var ju bara en detalj. Det gjorde inte så mycket. Jag hade många fler frågor.

Han säger att den viktigaste frågan för honom är att få ordning på migrationen som han menar "kostar ofantliga summor".

– Vi lägger ner alldeles för mycket pengar på det. Det är trots allt så att vi behöver mer pengar för att få ordning på vården och polisen.

– Jag har inget emot invandring. Men vi måste ekonomiskt kunna ta hand om dem, sen ska de kunna klara sig själva.

Sverigedemokraterna driver en tydlig högerpolitik och röstar ofta med de borgerliga partierna, vad tänker du om det?

– I vissa frågor, ja. Vilka vet jag inte, det är jag för grön för.

Som jourhem har du mött många barn som kommer från otrygga hem där det råder arbetslöshet och drogmissbruk. Anser du att samhället har ansvar för det?

– Jo, men du kan inte lasta samhället för allt. Då hamnar man i de där fällorna som många tror, att det handlar om socioekonomiska faktorer. Visst spelar det roll, men barnen måste själva förstå att om det ska bli nåt av dem måste de försöka sköta sig bättre och inte jävlas i skolan, röka hasch och sno pengar.