Det var i mitten på september som sörmlänningen Maria fick syn på en tävling på Facebook som ett av stadens gym anordnande. Hon bestämde sig att delta i tävlingen och utsågs kort senare till en av de tio vinnarna som vann fyra gratis träningstillfällen.

– När jag kom dit första gången var vi en grupp på tio personer, det första vi fick göra var att skriva våra namn, epost- adresser och telefonnummer på en lapp samt uppge namnen på fem vänner som gymmet kunde kontakta, säger Maria.

Diskussionen blev hetare hela tiden och jag hängde inte med, han var verkligen manipulativ.

Efter att ha avverkat fria träningspass bokades Maria in på ett hälsosamtal tillsammans med den personliga tränare som höll i passen. Samtalet kom dock aldrig att handla om hälsa eller träningsupplägg enligt Maria, allt fokus låg på att hon skulle skriva på medlemskap.

– Vi pratade aldrig om vad jag förväntade mig eller vad jag ville få ut av träningen. Diskussionen blev hetare hela tiden och jag hängde inte med, han var verkligen manipulativ, säger Maria.

Hon fick två alternativ, två års medlemskap med startavgift eller tre års medlemskap utan startavgift. Maria ville vänta, men kände sig tvingad att skriva på. Det slutade med att hon skrev på för tre år.

– Jag gick dit för att bara få information, men jag kände mig tvingad och pressad att skriva på.

Jag är vuxen och ska inte bli lurad, men ändå blev jag det. Det kändes fruktansvärt, jag kände mig dum.

Efter mötet gick Maria hem, men hon ångrade omgående att hon hade skrivit på och tog kontakt med den personliga tränaren i hopp om att kunna bryta kontraktet. Det gick han inte med på. Han menar att hon visste vad hon skrev på och det enda sättet att komma ur kontraktet är att flytta eller om man blir sjukskriven. Det finns ingen uppsägningstid eller öppet köp.

– Han vet exakt hur han ska lura folk. Jag är vuxen och ska inte bli lurad, men ändå blev jag det. Det kändes fruktansvärt, jag kände mig dum, säger Maria.

När Maria tog kontakt med konsumentvägledaren på Eskilstuna kommun, där hon bor, visade det sig att hon långt ifrån var ensam om att vara kritisk mot det utpekade gymmets tillvägagångssätt.

Ett tiotal personer har hört av sig till Christine Fransholm, konsumentvägledare och hennes kollegor.

– Alla som hört av sig till oss beskriver samma situation om samma upplägg. De har vunnit en tävling på Facebook och sedan känt sig pressade att skriva på långa medlemskap, när de trott att de skulle gå på hälsosamtal. Men när de har kommit till samtalet har det inte alls handlat om deras hälsa utan bara om avtal. Oberoende av varandra har de här personerna beskrivit samma fenomen, hur de har känt sig pressade att skriva under och alla berättar om en personlig tränare som är väldigt tuff, säger Christine Fransholm.

Under våren har dock de flesta av dem som kontaktat konsumentvägledning, även Maria, återkopplat om att gymmet nu backat och antingen hävt kontrakten eller förkortat bindningstiden. Det är inte första gången det inträffar att avtal släpps när kund varit i kontakt med oss, säger Christine Fransholm.

Frågor kring gym, avtal och bindningstider är dock alltid aktuella och Christine Fransholm har några råd, förutom att hon vill varna för den typ av tävling på Facebook som Maria råkade ut för.

– Många gym fungerar ju bra, men fundera på om det inte kan vara bättre att betala mer i månaden, men vara bunden en kortare tid. Det kan vara svårt att göra ett välgrundat beslut, man kan lätt ryckas med. Ofta binder sig folk i flera år, men tänker kanske inte på att man kan flytta och då inte säga upp avtalet. Kolla också om det går att frysa kortet eller överlåta det, sådana saker är också viktiga, eller om det går att utnyttja kortet på annan ort, om du reser mycket eller jobbar på annan ort.

För Marias del slutade det hela med att hon fick ta bort två år från sitt treåriga kontrakt.

– Mitt tips är att verkligen försöka tänka efter och ta det lugnt. Och läsa kontrakt. Men det var inte lätt, de använder sig av lite osynliga kontrakt där det var svårt att läsa vad som stod och de skyllde på dåliga patroner, berättar Maria.

Maria heter egentligen någonting annat.