MÄnga företag drabbas hÄrt av den pÄgÄende coronakrisen. Switsbake i Malmköping Àr specialiserad pÄ produktion av olika typer av kaffebröd och vÀnder sig till dagligvaruhandel, servicehandel, restaurang och storkök. Pandemin har inneburit ett stort avbrÀck i produktionen för bageriet.
â Vi har drabbats ganska hĂ„rt av pandemin som pĂ„gĂ„r. Vi har tappat 25-30 procent av vĂ„r produktion per mĂ„nad, sĂ€ger Switsbakes vd Gunnar FĂ€ltstam.
Tappet i produktion bestÄr till stor del av minskade bestÀllningar frÄn hotell, restauranger och kaféer. Men Àven leveranserna till andra bagerier som bland annat bakar tÄrtor har sjunkit drastiskt.
â De bestĂ€ller vanligtvis basvaran frĂ„n oss, men nu Ă€r det tufft. Vi gör det vi kan för att överleva, sĂ€ger Gunnar FĂ€ltstam.
Ett grepp för att ta sig igenom krisen Àr att inför korttidsarbete, tidigare benÀmnt som korttidspermittering. Det innebÀr att företaget dragit ner arbetstiden för sina anstÀllda samtidigt som de fÄr statligt stöd som tÀcker stora delar av kostnaden.
â Alla anstĂ€llda arbetar 80 procent men de drabbas personligen till vĂ€ldigt liten del, det handlar bara om nĂ„gra procent. Vi gör allt för att vĂ„ra anstĂ€llda ska ha det sĂ„ bra som möjligt, sĂ€ger Gunnar FĂ€ltstam.
För ett Ă„r sedan lade Switsbake ner sitt bageri HĂ€gges i Ărnsköldsvik och koncentrerade all sin verksamhet till Malmköping. Totalt Ă€r det 72 personer, inkluderat kollektivanstĂ€llda och tjĂ€nstemĂ€n, som tvingas gĂ„ ner i arbetstid. Switsbake har ansökt om korttidsarbete för tvĂ„ mĂ„nader hos TillvĂ€xtverket, men Gunnar FĂ€ltstam Ă€r tveksam till om det kommer att rĂ€cka.
â Vi tar tvĂ„ mĂ„nader till att börja med sĂ„ fĂ„r vi se i slutet pĂ„ juni hur det ser ut. Det Ă€r svĂ„rt att veta hur det kommer att bli, men jag tror inte att vi kommer vara uppe i full produktion inom de nĂ€rmaste sex mĂ„naderna, sĂ€ger Gunnar FĂ€ltstam.
Bageriet i Malmköping ingÄr i en koncern med bagerier i bland annat Tyskland, Polen, Danmark, England och Spanien.
â Alla lĂ€nder har olika förutsĂ€ttningar, vissa anlĂ€ggningar har förlorat 70 procent eller mer av sin produktion, sĂ€ger Gunnar FĂ€ltstam.
Att bageriet i Malmköping ska tvingas varsla personal i krisens spÄr hoppas han kunna undvika.
â Det Ă€r inte aktuellt som det ser ut nu. Vi kommer anvĂ€nda de paket som regeringen inför sĂ„ att vi kan bibehĂ„lla all personal, sĂ€ger Gunnar FĂ€ltstam.