Från Malmköping med sina knappt 2000 invånare till världens tech-mecka. Den resan har 32-årige Oskar von Heideken gjort, tack vare universitetsstudierna i Norrköping.
– Silicon Valley känns som ett något form av epicentrum för nördar, idéer och kul folk.
Området söder om San Francisco i Kalifornien har gjort sig känt som den globala techindustrins hjärta. Här huserar världsjättar som Apple, Netflix och eBay, samt en lång rad andra teknikföretag.
Oskar von Heideken jobbar som "integration and validation engineer" på föreget Zoox, som tar fram självkörande taxibilar.
– Det är egentligen ett krångligt sätt att säga att jag jobbar med att integrera system med varandra och testa så att det fungerar, säger Oskar von Heideken.
Intresset för elektronik började redan i ung ålder.
– Jag har alltid tyckt att elektronik är jättekul. När jag var liten satt jag och plockade sönder massor av elektriska prylar för att se vad som fanns inuti och förstå hur det fungerar.
På gymnasiet läste han naturvetenskap och efter studenten kändes det självklart för Oskar att läsa en högskoleutbildning med elektronik som huvudämne. Valet föll till slut på Linköpings universitet, Campus Norrköping och utbildningen Civilingenjör i elektronik och systemdesign. Något som Oskar är tacksam för idag.
– Jag är hur nöjd som helst! Ute i arbetslivet märker man att det är en utbildning som står sig väldigt bra. När man kommer ut i den stora techvärlden är det en skön validering att vi som gått utbildningen kan prestera på samma eller en ännu högre nivå än våra internationella kollegor, säger han och tillägger med ett litet leende:
– Det är Stanford eller Campus Norrköping som gäller i Silicon Valley.
I Sverige har tekniken med självkörande taxibilar ännu inte slagit igenom. Men i San Francisco, där Oskar bor, är de redan nu ett vanligt inslag i stadsbilden.
– Jag tar ofta en självkörande taxibil när jag ska någonstans, om det inte går kollektivtrafik dit. För vissa människor har det ersatt traditionell taxi.
Men det är mycket som kan gå fel när en bil ska färdas helt utan någon som kör. En AI-modell sköter navigeringen och vart bilen ska köra, men sedan ska också bilen svänga när den ska svänga, bromsa när den ska bromsa och så vidare.
– Jag jobbar på den avdelningen som ser till så att allt det här fungerar tillsammans. Att varje liten mini-dator med sin funktion är integrerad med alla andra mini-datorer i bilen, säger Oskar von Heideken och fortsätter:
– Det låter kanske lite krångligt, men det är väldigt kul.
De senaste åren har självkörande bilar varit inblandade i flera olyckor. Zoox, företaget där Oskar von Heideken jobbar, har just nu bara självkörande taxibilar i en liten skala ute i verkligheten.
– Vi hoppas kunna ha många fler kunder så småningom. Men det är väldigt säkerhetsdrivet och allting måste vara supersäkert, det är människor vi ska skjutsa runt, säger han.
Tekniken har testats och kan vara på väg in i europeiska städer om inte en alltför avlägsen framtid.
– Det finns egentligen inga hinder för att det skulle kunna finnas självkörande taxibilar var som helst i världen så länge de ekonomiska incitamenten finns.