Rapporter om fenomenet kommer från bland annat Halland, Skåne och Stockholmsområdet, rapporterar flera medier.
Men det har även setts på olika platser runt om i Europa. På Space X:s konto på X har användare i Slovenien, Polen, Italien, Storbritannien och Irland lagt ut bilder på ljusfenomenet.
En av dem som fick syn på ljusfenomenet under måndagskvällen var den före detta Kuriren-fotografen Tomas Nilsson. För tidningen beskriver han att fenomenet först hade en form som en fjäril, som efter en stund senare fick den spiralliknande formen.
– När jag var ute på gården på kvällen, såg jag någonting som rörde sig på himlen. Vi har ofta flygplan som rör sig över huset, men de brukar ge ifrån sig ett blinkade ljus. Det här var mer fast och gav ett ganska kraftigt sken, säger Tomas Nilsson och fortsätter:
– Det var både häftigt och jätteroligt att få se ljusfenomenet. Sen tycker jag det är extra roligt att man efteråt har fått veta att det syntes på så många olika ställen.
Vad tänkte du när du fick syn på ljusfenomenet?
– Jag vet inte riktigt, jag funderade såklart på vad det kunde vara för någonting. Det finns ju spiralgalaxer, men det var alltför nära för att det skulle vara det. Men jag var snabb på att ta en bild och lägga ut på sociala medier. Därefter fick jag snabbt svar på vad det skulle kunna för någonting, säger Tomas Nilsson.
Vad som låg bakom ljusfenomenet är inte känt än, men en förklaring skulle kunna vara uppskjutningen av en ny Space X-farkost.
Ett liknande fenomen med en blå spiral sågs över Alaska för två år sedan. Spiralen ska då ha orsakats av överskottsbränsle från en Space X-farkost som skjutits upp.
– När det sker på hög höjd förvandlas bränslet till is. Och om det då råkar ligga i solljus, medan det är mörkt på marken, kan man se det som ett slags moln – ibland snurrande, sade rymdfysikern Don Hampton då till The Guardian, rapporterar Expressen.
För bara några dagar sedan syntes ett annat ljusfenomen i Sverige. Det var åtta ljusa streck som färdades över himlen. Det visade sig vara satelliter från Space X.