Inte sedan 50-talet har matpriserna ökat så mycket som under det senaste året, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB).
Men Andreas Jakobsson, 43, och hans familj på fyra påverkas inte särskilt mycket av prishöjningarna. De betalar sällan för sin mat.
– Vi skulle kunna klara oss helt på "dumpstrad" mat om vi ville, men jag gillar matlagning och ibland tvingas man köpa den där speciella olivoljan som man vill ha, säger han med ett skratt.
– Vi betalar kanske en femhundring i månaden för mat och förbrukningsvaror. Vissa varor som toapapper köper vi, det är svårt att hitta.
Ordet dumpstring kommer från engelskans "dumpster diving" – soptunnedykning, ungefär. Andreas har hållit på i snart tio år. Allt började med att han följde med en vän för att leta bland matbutikernas containers en kväll.
– Det var sjukt hur mycket mat som hade slängts. Och jag blev förvånad över hur fin den var. Jag trodde att butiker bara slängde mat när den blev dålig, precis som privatpersoner.
– 90 procent av maten var precis lika fin som den som säljs. Jag blev tvungen att ta reda på varför.
Det finns olika anledningar till att butikerna gör sig av med varor, skulle han snart lära sig. Kanske har mjölkpaketet börjat läcka eller pumpen på tvålförpackningen gått sönder. Det är inte bara ett slöseri, enligt Andreas Jakobsson – matsvinnet får konsekvenser även för klimatet.
Matavfall kan rötas till biogas, men det är långt ifrån alla länder som gör det. Enligt Naturvårdsverket vore det bästa för miljön om all mat som slängs aldrig hade behövt produceras.
– Om det fanns politisk vilja skulle de här problemen kunna lösas över en natt, säger Andreas Jakobsson, och fortsätter:
– Man skulle kunna lagstifta om att man bara får sälja frukt och grönt i lösvikt. Eller punktbeskatta livsmedelsavfallet.
Den som ska "dumpstra" uppmanas att göra det på ett säkert sätt. Och vara medveten om att det kan vara olagligt.
– Det har kommit poliser några gånger, men de har varit snälla. De har mest blivit förvånade över all mat som slängs.
Andreas Jakobsson – som har sin bas i Uppsala – menar att de skenande matpriserna gjort att fler fått upp ögonen för de här frågorna.
– Jag tror att det kan leda till något positivt, i det långa loppet. Att fler börjar tänka på matsvinnet.