"Rockholm", åren på 80-talet när Katrineholm hade en högst levande rockscen, känns långt borta. I dag är det inte många ungdomar som repar på Inferno och livescenen för rockband är det inte mycket liv i.

– Snittåldern på Inferno är nog 30, säger Nicklas Jonsson, musikhandläggare på Studiefrämjandet i Katrineholm.

Många unga som skapar musik sliter ensamma vid sina datorer i stället för tillsammans med kompisar och instrument. Nicklas Jonsson tror att trenden att färre spelar i band började med talangtävlingen "Idol". För publiken såg det ut som om det inte låg särskilt mycket arbete bakom vägen till stjärnorna.

Nicklas Jonsson vill visa att det krävs massor av jobb – och att det är värt det.

– Katrineholm är en rockstad och har alltid varit det. Vi vill att fler ska få vara med om det vi har varit med om.

Tillsammans med Ronny Normi, Gustav Larsson och Johan Larsson har Nicklas Jonsson för avsikt att dra i gång Rock kids, en ny satsning som ska inspirera unga att lira rock. Besök i skolor och en gitarrifftävling är något av det som finns på agendan hittills, men upplägget kommer att klarna helt under våren.

– Vi vill lära ut rockens grunder, från bluestolvor och framåt.

Idéerna är inte slut där. Att ge nytt liv åt Kajrocken är en idé, att öppna musikfritids en annan. En tredje är att skaka liv i Östdals hage. Vad som blir verklighet återstår att se, men en satsning är betydligt mer klar och ligger helt nära i tiden. Den 9 februari går startskottet för Rockbar hos Kungen. Tillsammans med restaurangen Kungens Hörna i Katrineholm startar Studiefrämjandet en livescen med först och främst lokala band.

– Jag har saknat det i stan, det har inte funnits någonstans att lira live, säger Nicklas Jonsson.

Först ut är Katrineholmsbandet Mr Punchy. Bandet spelar punkrock i Ramones anda och lämnar stafettpinnen vidare till kommande band. Nicklas Jonsson berättar att intresset är stort; när ryktet om Rockbar hos Kungen började spridas var det många som ville komma och spela. Redan är flera band bokade under året, varav det sista så sent som efter jul.

– Att fixa en livescen har funnits i min verksamhetsplan i många år, säger en nöjd Nicklas Jonsson som hoppas att satsningen ska finna sin publik.