50–talet har kommit till Katrineholm en sista gång. Inne på Safiren står arrangören Henrik Forss och försöker njuta så mycket som möjligt av stunden.

– Det är blandande känslor. Det är som att sälja en gammal bil som inte går så bra längre. Då är det lika bra att sälja den så fort som möjligt.

Henrik Forss står och funderar över frågan hur det känns att han och frun Korena Forss beslutat sig för att årets upplaga av Live and jive ska bli den sista. Den 21:a i ordningen för rockabillyfesten som de arrangerar.

Artikelbild

Gamla hårvårdsprodukter får en renässans.

Red Hot Max har precis spelat klart. Ett band med medlemmar från bland annat Strängnäs och Malmköping som aldrig spelat på Live and jive tidigare, trots att de varit Henrik Forss idoler sedan tidiga tonåren. En av de första skivorna i hans skivsamling var en Red Hot Max-platta.

– Samtidigt. Nu när man står här känns det vemodigt. Nu när det bara är en timme kvar, då vill man inte att det ska ta slut, fortsätter Henrik Forss sin metafor om den gamla bilen.

– Samtidigt så är det ju som en del gör med begravningar. De väljer att det ska vara en ”celebration of life”. Så är det här också. Det är bara roligt med rock´n roll. Det är inget sorgligt här i kväll, bara skoj, fortsätter Forss.

Under fredagen har festen som brukligt varit på Statt, nu är det final på Safiren. Det är en nedbantad version jämfört med hur det brukar vara. Antalet band har blivit halverat till tre och först ut ärr finska Boppin Pete.

Artikelbild

Red Hot Max har enormt med rutin – och fick efter halva sin spelning i gång publiken ordentligt.

– Det är ledsamt att de lägger ner, men det var bättre sent än aldrig att vi kom hit. Senast jag spelade i Sverige var i Skara 1982 eller 1983. Nu när jag träffade en av musikerna i Red Hot Max hade det gått 37 år sedan sist, säger sångaren Peter ”Boppin Pete” Näsman.

Det finns med andra ord många års samlad rutin på scenen. Musiker som redan från starten spelade en musikstil som många förknippar med nostalgi, har nu själva blivit rockveteraner.

Artikelbild

Texas Oil från Finland blev Live and jives sista band någonsin.

Efter midnatt är det kvällens andra finska bands tur. Det visar sig att rockabillykulturen vuxit sig starkare och starkare i grannlandet de senaste decennierna. Helsingforsbaserade Texas Oils sångare tycker att det är bra att just de får sista ordet, eller rättare sagt tonen, i Live and jives historia, men att det samtidigt är ledsamt.

– Men rock´n roll fortsätter alltid. And when you start rockin´- don´t forget to roll, säger sångaren Harry Saanio.

Och Texas Oil är odiskutabelt röjigast i kväll och får bland annat ett par Beatleslåtar att låta riktigt farliga i konkurrensen med den amerikanska 50-talsmusiken.

När sista ackordet tonar ut är det spiken i kistan. Men är det verkligen det sista i en över två decennier lång tradition? Henrik Forss håller fast vid sitt beslut, men lämnar sedan en liten, liten öppning.

– Vi måste göra något. Något blir det. Jag vet inte vad eller var. Men det blir definitivt inte på vintern.