Värmlänningarna Johan Östling och Björn A-Ling är tillbaka i Nyköping igen med sin populära föreställning ”Din jävla fegis”. Föreställningen - som spelades här senast i mars - handlar även denna gång om vanliga hel- och halvsnälla medborgare som inte vågar sätta ner foten eller säga ifrån när det gäller. Ling och Östling är kända från humorserien "Ack Värmland" och filmer som "Smala Sussie" och "Bröllopsfotografen".

Det blir mer chans till garv i höst. Redan den 13 oktober ställer sig Emma Knyckare, komikern som även drog i gång den mansfria Statement Festival, på Culturums scen med showen "Årets Mama - en föreställning om familjeliv, underliv och kärlek".

Ett par veckor senare kommer Carl-Einar Häckners show med både humor och trolleri och den 1 december får Nyköpingspubliken säga sitt när Jonas Gardell bjuder in till provföreställning av sin sprillans nya show.

Artikelbild

| Värmländska komikerduon Johan Östling och Björn A-Ling kommer till Nyköping på torsdag.

– Komiken går väldigt bra i Nyköping, det är ofta slutsålt till de förställningarna, säger Anna Öhrner, ansvarig för kulturprogram på Nyköpings Arenor där Culturum, Nyköpings Teater och Rosvalla ingår.

Astrid Lindgrens klassiker "Madicken" är höstens riktiga långkörare. Musikalen sätts upp av Nymos, har premiär i Culturum den 7 november där den sedan spelas tio gånger.

– Nymos musikaler är väldigt uppskattade så det här är någonting många ser fram emot, säger Öhrner som även tipsar den yngre publiken om både Bamse på turné den 6 oktober liksom Folk och rövare i Kamomilla stad som kommer den 25 november.

Evenemangspusslet har varit klart en tid och Anna Öhrner tycker att mixen blivit bra.

Artikelbild

Niklas Strömstedts julshow kommer till Nyköping.

– Vi vill att Nyköping ska vara ett komplement till Stockholm, det ska finnas någonting för alla åldrar och smaker på hemmaplan. Vi säger sällan nej till arrangörer men försöker planera så bredden blir så bra som möjligt, säger Anna Öhrner.

Mycket publik räknar man med både till Star for Life-konserten, där Kulturskolans barn- och ungdomskörer sjunger med sydafrikanska artister och Mello-stjärnan John Lundvik, och Sten & Stanleys 55-årsjubileum i mitten av oktober. Flera evenemang är redan i stort sett utsålda.

Artikelbild

Niklas Asknergård välkänd musikalartist och Vagnhäradsbo sjunger i musikalföreställningen Från Broadway till Duvemåla.

– Musikalföreställningen "Från Broadway till Duvemåla" har gått väldigt bra, den har gjort succé över hela landet så det är kul att den kommer även till Nyköping, säger Öhrner.

Först ut bland artisterna med jul som tema är Niklas Strömstedt som ger sig ut på turné med "Ett ljus i mörkret", den 21 november kommer han till Culturum.

Artikelbild

Emma Knyckare är en av flera komiker som gästar Nyköping i höst.

Att Niklas Strömstedt ger julkonserter är egentligen ganska självklart. Han fick sitt stora genombrott som låtskrivare och sångare som en av medlemmarna med Triad, vars låt "Tänd ett ljus" är den mest spelade svenska jullåten, år efter år, ända sedan 1987.

Även Nisse Hellberg, frontman i Wilmer X, satsar på julen, om än i lite rockigare tappning tillsammans med The Refreshments. Vill man njuta av renodlade röster kan lokala kören Baltic Harmonys två konserter i början av december fånga julstämningen. I december väntar också konsert med Fröken Elvis, bandet som översätter Elvis julpärlor till svenska, liksom Nyköpings Kammarkör och Kulturskolans stora ljusshow i Rosvalla på lucia.

Artikelbild

| Om 1800-talets största operastjärnor sjunger trion Divine om i föreställningen Näktergalarna.

Som vanligt arrangeras de flesta evenemangen av externa aktörer. Men Nyköpings Arenor och Nyköpings Teaterförening fortsätter sin gemensamma satsning på livsända operor och teaterföreställningar. Ett koncept som inte fullt ut har gått hem i stugorna.

– Operorna är väldigt populära och förhoppningen är att publiken även ska hitta till de livesända teaterföreställningarna som har oerhört hög kvalitet. Det är ju fantastiskt att kunna sitta i Nyköpings egen teater och se Shakespeares Kung Lear direkt från National Theatre i London, säger kommunens marknadssamordnare Anna Andreasson.

[fakta nr="2"]

[fakta nr="1"]