Efter att ha drivit den fysiska leksaksbutiken i Katrineholm i några år, och funnits som näthandel längre än så, har Busbjörnens ägare Marcus Lagerstedt nu bestämt sig för att avveckla sin leksaksbutik. Bakgrunden är det svåra läget för hela leksaksbranschen, förklarar Lagerstedt. Nyligen stod det klart att ägaren bakom leksaksjättarna BR och Toys r us gått i konkurs. Konkursen påverkar inte Busbjörnen direkt, men visar hur tuff branschen är.

– Barnen leker på ett helt annat sätt nu än för 10, 15 år sedan, säger Lagerstedt.

Efterfrågan på fysiska leksaker minskar. Marcus Lagerstedts förhoppning var länge att näthandeln skulle löna sig, men den går inte heller tillräckligt bra. Att hålla jämna steg med de största konkurrenterna på nätet är omöjligt, enligt Lagerstedt, som säger att stora kedjor väljer att ta förluster på näthandeln för att få större marknadsandelar. Så kan ett mindre företag inte göra.

Någon konkurs är det inte frågan om, framhåller ägaren, utan avvecklingen av Busbjörnen sker under ordnade former. Den fysiska butiken upphör under våren, medan nätbutiken troligen kommer att finnas kvar året ut.

– Vi har försökt överleva, men till slut tyckte jag att det inte var lönt att jobba vidare, säger Marcus Lagerstedt.