– Sommarlovet är långt. Om man inte håller i gång läsningen tappar man läsförmåga, säger Liselott Barkskog, lärare i klass 1-2, som därför bjudit in elever, lärare och kollegor att vara med i sommarens läsutmaning där de tre grupperna tävlar mot varandra.

Det finns internationell forskning som visar att upp emot 45 procent av eleverna försämrar sin läsförmåga under lovet och det kan ta flera månader att hämta upp den förlorade kunskapen. Det redovisar också den ideella stiftelsen Legilexi som utvecklat ett webbaserat gratisverktyg som bland annat Forssjö skola nappat på att använda under sommartävlingen. Verktyget går ut på att alla som vill redovisar sin läsning och skriver recensioner av det de läst på webbsidan Jag har läst. Redovisningarna blir till lästips för andra.

– Man ska läsa en bok, berätta vad den handlar om och säga vad man tyckte, förklarar Viggo Pfriem hur det funkar.

Artikelbild

Och vad en sommarlovsledig elev har att vinna på att läsa har klass 1-2 klart för sig:

– Om man inte läser blir det svårare att läsa, säger Sigrid Olsson.

Flera vittnar om hur härligt det känns då man läser ut en hel bok – själv.

– När jag läser en bok med svåra ord känns det som att jag bara blir bättre och bättre och vill läsa mer och mer, säger Hugo Carlsson.

Artikelbild

– Mamma sa att jag bara behövde läsa ett kapitel i boken. Men den var så bra så jag ville bara läsa mer och mer, berättar Adrian Edqvist om sin läsupplevelse.

– När jag läser en bra bok vill jag inte sluta, säger Alice Wandell.

Att bli utmanad av vuxna i en lästävling är inget nytt för Tor Andersson. Han berättar att familjen brukar läsutmana varandra hemma.

– Jag tycker så mycket om böcker och att läsa, säger han och förklarar att familjens läsutmaning brukar vara att hinna läsa så mycket som möjligt på en kortare tidsrymd.

Men sommarlovet är långt och många titlar hinner betas av. På sajten kommer det hela tiden att fyllas på med recensioner. Och i tävlingen är det okej att läsa vad man vill, allt ifrån skönlitteratur till serietidningar, faktaböcker, matmagasin och lokaltidningen.

På Jag har lästs egen hemsida framgår att förra sommarens läsutmaning lockade över 2 000 klasser att delta. Sammanlagt läste de över 37 000 böcker.