Utvecklingsnämnden i Vingåkers kommun beviljade 18 juni i år ett par bygglov för att bygga ett fritidshus i Rörviksområdet.
Ärendet har varit långdraget och huset är redan byggt. Redan 2004, i januari, beviljade kommunen ett bygglov på fastigheten, något som senare överklagades av grannar till mark- och miljödomstolen. Domstolen upphävde bygglovsbeslutet och återvisade ärendet till nämnden.
För området gäller en detaljplan från 30 juli 1975. På plankartan är ett cirka tio meter brett område längs med fastighetens nordvästra gräns utmärkt som såkallad punkprickad mark – mark som inte får bebyggas.
Enligt bygglovsbeslutet från 2004 är fritidshuset byggt sex meter från den nordvästra tomtgränsen. Byggnadsarean är 105 kvadratmeter. Enligt Vingåkers kommun ligger 31,4 kvadratmeter av byggnaden på punktprickad mark.
Vid det nya bygglovet från i somras konstaterar utvecklingsnämnden att bygglov efter ny prövning bör beviljas då avvikelsen från gällande detaljplan är att betrakta som mindre.
En granne har överklagat beslutet till länsstyrelsen och yrkat på att bygglovet ska upphävas. Grannen hävdar att placeringen av huset i förhållande till detaljplanen är mycket stor och att grannen på grund av placeringen drabbas av en betydligt sämre bebyggelsemiljö.
Länsstyrelsen konstaterar att fritidshuset ligger till stor del på punktprickad mark och att byggnadens placering strider mot detaljplanen. Enligt lagen får en mindre avvikelse från detaljplanen beviljas men med hänsyn till att drygt 30 procent av byggnaden ligger på mark som inte får bebyggas kan det inte anses som en mindre avvikelse, skriver länsstyrelsen och upphäver bygglovet.
Länsstyrelsens beslut kan nu överklagas till mark- och miljödomstolen.