Till hösten ska familjen Frössevis son börja första klass. Familjen bor i Läppe och på kartan är det inte så lång väg till Österåker. Det går en busslinje som trafikerar Läppe och Ätterstakorset.
Men det krävs att busslinjen två gånger per skoldag förlängs in till Österåker och friskolan för att det ska fungera för familjen Frössevi. Att låta ett barn gå flera kilometer från korset är inte att fundera över.
Per Frössevi har lämnat in ett medborgarförslag om att förlänga busslinjen för att Läppebor ska kunna få Österåkers friskola som ett alternativ till kommunala skolan i Vingåker dit det erbjuds skolskjuts. Familjen har noga övervägt vilken skola som de anser vara bästa för pojken, och de har kommit fram till att Österåkers friskolas pedagogik och engagemang passar bäst.
När en familj väljer att låta sitt barn gå i friskola kan man inte kräva att kommunen ska stå för skolskjuts. Och Per Frössevi är fullt beredd att betala busskort för den reguljära busslinjen om det går att få skjuts till skolan.
Det är inte endast Frössevis son som ska gå i friskolan. En granne, Katarina Jansson, har en sexårig dotter som också går i friskolan. Och ska man inte främja en levande landsbygd? Den frågan ställer de två sig.
Per Frössevi har tagit fram ett förslag som han presenterar i sitt medborgarförslag. Linje 676 lämnar Läppe 07.00 enligt tidtabell. Tidigarelägg den turen till 06.50 så hinner bussen köra in till friskolan i Österåker, och ändå hålla sin tidtabell, slår Frössevi fast.
Skolskjuts hem igen kräver dock att det läggs in en extra tur Vingåker-Läppe via Österåker fyra skoldagar i veckan. En dag går det att lösa med ordinarie buss om man förlänger färden från nuvarande slutstation Rörvik till Läppe.
Frössevi konstatera att sammantaget skulle hans förslag för att ge Läppe en möjlighet att låta barn gå u friskola och få skolskjuts kosta runt 130 000 kronor för ett år. Ökad försäljning av busskort minskar slutsumman, konstaterar Frössevi.
Förutsättningarna för en smidig lösning för att ge möjlighet till skolskjuts till Österåker finns, slår Frössevi fast.
Vad händer om Läppe inte får skolskjuts till Österåker?
– Då kan tanken väckas att flytta till en annan kommun, slår Frössevi fast.
Men om politikerna ser fördelen med medborgarförslaget ger det möjlighet till att fler barnfamiljer ser en möjlighet flytta till Läppe, vilket i sig skulle generera mer klirr i kommunens skattekista om de flyttar in från en annan kommun.