Samhällsbyggnadsnämnden i Vingåkers kommun beslutade 26 juni i år att rikta ett föreläggande mot fastighetsägarna att återställa en bastubyggnad så att den överensstämmer med bygglovet.
Den byggnad som finns på platsen i dag, ett naturbad vid Hjälmaren, är uppmätt av kommunen till 77 kvadratmeter med en tillhörande altan på 22 kvadratmeter. Enligt gällande bygglov får endast en bastubyggnad och omklädningsrum på 20 + 19 kvadratmeter plus en öppen altan som får sträcka sig max tre meter utanför omklädningsdelen uppföras på platsen. Samtidigt ska byggnaderna vara tillgängliga för allmänheten.
"Det sammantagna intrycket av platsen med de vidtagna åtgärderna på bastu- och omklädningsbyggnad, uppställda vagnar samt staketet är att en privatzon upprättats kring byggnaden", stod det i samhällsbyggnadsnämndens protokoll.
Nämnden förelade fastighetsägarna att senast 31 juli rätta till byggnaden så att den överensstämmer med bygglovet. Fastighetsägarna förelades även att omedelbart frakta bort en bastuvagn med tillhörande trädäck samt en husvagn som ställts upp på området.
Fastighetsägarna överklagade beslutet till länsstyrelsen och yrkade dessutom på inhibition, det vill säga att samhällsbyggnadsförvaltningens beslut inte skulle gälla förutom delen med husvagnen, trädäcket och bastuvagnen. Länsstyrelsen sa nej till begäran om inhibition varvid fastighetsägarna överklagade beslutet om inhibition till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.
Tingsrätten gör en annan bedömning än länsstyrelsen och förordnar att samhällsbyggnadsnämndens beslut inte ska gälla. Domstolen skriver i sin dom att som huvudregel gäller att ett beslut om föreläggande måste ha vunnit laga kraft innan det kan verkställas. Nämndens föreläggande innebär därmed att de delar av bastubyggnaden som omfattas av föreläggandet skulle behöva rivas innan fastighetsägarna får möjlighet till en överprövning av nämndens beslut. "Mark- och miljödomstolen anser inte att det framkommit några skäl till att misstänka åtgärder i förhalningssyfte eller att beslutet är av den arten att särskild skyndsamhet krävs. Mot bakgrund av detta samt då det av utredningen inte har framkommit några övriga skäl att tillämpa bestämmelsen om verkställighet, finner mark- och miljödomstolen att det föreligger skäl att förordna att det överklagade beslutet tills vidare inte ska gälla i avvaktan på slutlig prövning" skriver rätten.