Beslut om fiber ska fattas under våren

Nu har några ytterligare kliv tagits på vägen mot ett fiberbaserat bredbandsnät i Läppe.

Läppe2014-01-21 05:00

Som Katrineholms-Kuriren tidigare har berättat föddes tankarna på att bygga ett 
fibernät, för supersnabb uppkoppling, 2010. Inom byalaget Kreativa Läppe startades en bredbandsgrupp och man sökte EU-bidrag via Leader Gränslandet för att göra en förstudie. I slutet av 2012 skickades en enkät ut till cirka 700 fastighetsägare i Läppe med förfrågan om man skulle vilja ansluta sin fastighet till ett supersnabbt bredbandsnät via fiber.

Efter den avslutade förstudien har en ekonomisk förening startat i syfte att driva planerna vidare. Läppe fiber, som föreningen heter, har i dagsläget ett 100-tal medlemmar enligt föreningens ordförande Per-Johan Hjelm.

— Men vi behöver bli fler, säger Per-Johan Hjelm och säger att man räknar 370 fastigheter till upptagningsområdet plus de tomter för nyproduktion som finns i Läppe.

Under våren hoppas styrelsen för den ekonomiska föreningen kunna presentera villkor för fiberprojektet i Läppe. Om medlemmarna tar beslut om att projektet ska genomföras så kan processen gå vidare med upphandling av bland annat den grävning som kommer att krävas men också av nätoperatör. I bästa fall så skulle grävningsarbetet kunna påbörjas under hösten detta år.

Vad kostar det då att ansluta sin fastighet till det nya fibernätet, om det blir verklighet?

— Vi räknar med en kostnad på cirka 20 000 kronor, men ser förstås gärna att kostnaden blir så låg som möjligt. Vi tror att 20 000 kronor är smärtgränsen. Vi har hört oss för hos andra föreningar och det ligger mellan 10 000 kronor och 20 000 kronor. Även villaägare i stadsmiljö får betala omkring 15 000 kronor när de ansluter sin fastighet, så det är alltså ingen större skillnad i stadsmiljö, säger Per-Johan Hjelm.

Läppe fiber vill också förbereda för eventuella framtida anslutningar i samband med grävarbetet genom att gräva ner plaströr så långt som möjligt. Det skulle kunna skapa möjlighet till anslutning för fastighetsägare som i nuläget inte går med.

— Nu måste vi närmast få fram en kostnad så att stämman kan fatta beslut om vi ska gå vidare eller inte. Sedan finns det många om och men på vägen. Det hänger också på hur mycket stöd och bidrag vi kan få från länsstyrelsen. Det måste till, annars blir kostnaderna för höga, säger Per-Johan Hjelm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om