SD:s åderlåtning av de andra politiska partierna i kommunen fortsätter. 2014 års jordskredsval då SD Vingåker ökade mest i hela Sörmland har nu övertrumfats med ännu högre siffror.

I och med söndagens val ökar partiets väljarstöd till 19 procent, jämfört med knappt 17,3 i förra valet.

– Det känns enormt bra. Vi är jättenöjda, kommenterade partiets gruppledare Lars-Göran Karlsson efter midnatt.

Socialdemokraterna i Vingåker fortsätter att gå tillbaka, från drygt 39 procent 2014 till preliminärt 35,9 detta val. S är fortfarande störst men sannolikt är det en fortsatt väljarflykt till SD som förklarar tappet.

Det tror i alla fall Lars-Göran Karlsson.

– De väljare jag pratat med som bytt sympati är trötta på Socialdemokraternas politik och hur de tycker att S har skött den kommunala ekonomin. Det går inte att lova för mycket utan att ha pengarna, eller att göra affärer som Kommunfstigheters köp av vattenkraftbolaget. De miljonerna hade vi kunnat använda till att rusta lägenhetsbeståndet i stället.

SD i Vingåker har varit aktivt i kommunfullmäktige, lagt motioner och ställt interpellationer och fört dialog med de andra partierna, framhåller Karlsson som en förklaring till framgångarna.

– Sedan har vi inte gått ut och lovat något. När vi fått ordning på ekonomin, det är då vi kan börja satsa. Nu är det viktigaste att få ordning på skola och äldreomsorg så att fler vill flytta hit.

För Liberalerna i Vingåker innebär valet att partiet åker ur kommunfullmäktige. Med preliminärt 1,5 procent i väljarstöd klaras inte tvåprocentspärren.

– Bara tragiskt det som har hänt, men vi har inte haft väljarnas förtroende. Jag tycker att vi har jobbat hårt men det är inte tillräckligt. Vi klarar inte tvåprocentspärren. Vi får ta det till oss och komma igen om fyra år, det finns inget annat, säger partiets företrädare Lars-Gunnar Karlsson.

Moderaterna i Vingåker gör ett bra val och ökar sitt väljarstöd med nästan fyra procentenheter.

Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna får alla ökat väljarstöd.

Mest minskar Miljöpartiet, minus 3,3 procentenheter jämfört med förra valet. Även Vingåkerspartiet VTL minskar.