Västra Vingåkers kyrka har precis nåtts av en regnskur och det är knappt några besökare vid gravarna. Jens Nilsson är kyrkogårdsföreståndare vid Västra Vingåkers och Österåkers församlingar och han har bråda tider kring helgens högtid.

– Det kommer mycket människor hit, vi har bemannat båda kyrkorna under helgen. Det blir många samtal med folk som har förlorat någon, säger han.

16 personer kommer att turas om att arbeta för att klara bemanningen och finnas till hands för besökarna.

Artikelbild

Jens Nilsson, kyrkogårdsföreståndare, och Thore Rosenberg, kyrkoherde, är väl förberedda inför allhelgonahelgen när kyrkan fylls av besökare från när och fjärran. "Det är så vackert kyrkogården när alla ljus lyser i mörkret", säger Thore Rosenberg.

– När man kommer till graven blir allt så tydligt. Känslorna kan komma över en och då är det bra om det finns personal att prata med, säger Thore Rosenberg, kyrkoherde.

På fredag och lördag eftermiddag serveras det glögg av kyrkans personal som finns på plats för att prata och förklara vägen om någon har svårt att hitta gravplatsen. Kyrkorna är öppna och har servering.

I Västra Vingåkers och Österåkers kyrkor anordnas öppna minnesgudstjänster på lördagen med musik av kyrkokörerna. Anhöriga till de som har gått bort det senaste året har fått en personlig inbjudan med posten. Namnen på de döda läses upp och ljus tänds.

I Vingåker ska 113 avlidna hedras och gudstjänsten leds av Ma Oftedal. I Österåker leds minnesgudstjänsten av Karl-Erik Jansson och fem namn ska läsas upp.

Artikelbild

Löven har tagits upp och gruset är nykrattat. Andreas Ampén är kyrkogårdsarbetare och har mycket att göra inför helgen.

– Det brukar vara fullsatt i kyrkan vid minnesgudstjänsten, säger Jens Nilsson.

Inför helgen pågår arbetet med att göra kyrkogården fri från alla höstlöv och lägga kransar och tända ljus på de cirka 1 000 gravplatser som sköts av kyrkan.

Artikelbild

Vid Västra Vingåers kyrka finns flera sorters gravplatser. Här vid sskgravlunden sker gravsättning i urna och platsen markeras med en namnsten.

– Det ska vara fint till allhelgonahelgen, säger Thore Rosenberg.

Efter helgen fortsätter det att vara högtryck för kyrkogårdsarbetarna. Vartefter ljusen brinner ut ska de plockas bort och sorteras.

– Vi är noga med att sortera och skiljer metall och brännbart. Det blir mängder att ta hand om, säger Jens Nilsson.

På söndag kväll fortsätter firandet. Då kommer Carin Widén och Christian Wallentin till Österåkers kyrka för en musikgudstjänst.