Sportlovsveckan bjuder på stabilt men kallt väder i norra Sörmland.

‒Det kan komma lite snö närmaste dygnet men sedan är det ett högtryck som letar sig ner norrifrån. Med det följer kall luft och det ser ut att kunna bli ordentligt kallt framför allt nattetid, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Det betyder att det kan bli ner mot minus 15 grader på nätterna.

‒På dagarna blir det några enstaka minusgrader.

Något snöfall som kan fylla på det tunna snötäcket är inte att vänta.

‒Nej, det blir uppehållsväder fram till torsdag. På fredag finns ett lågtryck över Norska havet som ser ut att kunna fälla ut snö över delar av Svealand men det är osäkert om det kommer att orka in över Sörmland. Det blir torrt och kallt helt enkelt, säger Marie Staerk.

Kan du utlova något solsken?

‒Ja, det ser det ut som. Men det är alltid lite klurigt att avgöra hur mycket sol det blir vid högtrycken under vintern. Men lite sol av och till blir det även om det är svårt att säga vilken dag det blir.

När tror du att våren kommer?

‒Den meteorologiska definitionen av våren är att dygnsmedeltemperaturen ska vara över noll grader sju dagar i sträck. Våren skulle kunna komma till södra Sverige snart men det dröjer för er del i Sörmland. Förra året kom våren till Eskilstuna den 12 mars men 2015 kom den redan den 17 februari. Så det är väldigt varierat.