Sverigemiddagen är en årligen återkommande representationsmiddag på Kungliga slottet då kungafamiljen uppmärksammar människor som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. Ungefär 200 personer brukar delta i middagen.

Den 14 september är det dags igen för Sverigemiddag och Vingåkersbon Hawa Hashim är en av de inbjudna gästerna. Förra veckan släpptes hennes bok "Världen flyttar in – en liten bok om integration i Vingåker" som hon skrivit ihop med Caroline Wulff. Bokens tillkomst har stöttats av Vingåkers kommun och i samband med boksläppet var Hawa Hashim och socialchefen Dag Wallströmer gäster i SVT:s "Morgonstudion". Där berättade de om arbetet med att, inte minst på träffpunkten Mötesplatsen som drivs med Svenska kyrkan, Vingåker växer tillsammans och Röda Korset, välkomna asylsökande och träna svenska.

Nyligen hade Hawa Hashim fått ett brev när hon kom hem från jobbet. Det innehöll en högtidlig inbjudan till middag på Kungliga slottet.

– Jag förstod ingenting och undrade om det var ett skämt. Jag ropade på mina barn och min dotter läste. Hennes ögon blev större, sedan skrek hon och sa "grattis, du är bjuden på middag med kungen".

– Det är jättestort för mig, säger Hawa Hashim, överlycklig över inbjudan.

Hon ser den som ett kvitto på att hon gör ett viktigt jobb och att Vingåkersbornas arbete med integration är framgångsrikt.

– Vi behöver alla leva tillsammans på ett bra sätt, trivas, lära känna varandra och dela olika idéer. Jag hoppas att det vi gör ska spridas till andra kommuner.

Är du nervös över att äta middag med kungafamiljen?

– Nej! Det ska bli roligt.