I. Och. Att. Det. Som. Se där de fem ord som används mest frekvent i det svenska språket. Så hävdas det i alla fall inom språkstatistiken.
Men jag anar att det kan vara en missvisande lista. Jag är så gott som säker på att det finns ett annat ord som är i toppen, om än att det just inte är det, toppen alltså.
Det finns en värdevalör i ord, där vi är/var någorlunda ense om ett ords betydelse i ett sammanhang och hur starkt eller svagt eller neutralt ordet är.
Men över tid kan ett ord som ursprungligen har haft en mycket stark värdevalör urholkas och betydelsen av det blir platt intet. En klyscha som tas till i så gott som alla sammanhang och så ofta som det bara är möjligt.
Ta exempel som hata och älska. Två ord som tidigare haft en stark värdevalör. Att älska och att hata. Att älska någon eller något betyder verkligen djupa känslor, känslostorm, euforism. Men nu?
Gillar, och tycker om, är väl egentligen orden som mer rättvist beskriver mångt av det som vi säger att vi älskar nuförtiden.
Samma med ordet hata. Att hata någon eller något, då var det något som man avskydde bortom gravens rand. Men nu hatar man allt det man ogillar eller inte tycker så mycket om.
Men modeskitordet som används frekvent nog att få det att toppa språkstatistiken är ett ord som tidigare haft en mycket stringent värdevalör, men nu blir alla det hela tiden och ordets betydelse har i hög grad förflackats och befläckats.
Och vilket är ordet han åsyftar? En gissning, kanske? Inte? OK, här kommer skitordet som numera missbrukas till den milda grad att det är så gott som betydelselöst:…
KRÄNKT.
Jag hatar numera ordet kränkt. Och jag använder hata i dess rätta värdevalör.
Så gott som alla blir kränkta i parti och minut. Och för ingenting. Vi blir så kränkta för så lite nuförtiden att man knappt får någon tid till annat än att bli kränkt under den tid man är vaken.
Bara upplysningsvis så är den ursprungliga betydelsen av ordet kränkt att vanära, eller våldföra sig på.
Jag har möjligen upplevt mig som kränkt några gånger under mitt snart 58-åriga liv. Och skulle jag själv använda ordet kränkt framöver, så lovar jag att då banne mig är jag också kränkt i ordets ursprungliga mening.
Just saying.