Tusen Trädgårdar är årets trädgårdshändelse för trädgårdsentusiasten. Med en mångfald av trädgårdar från norr till söder ska nu Kristina och Lars Sjökvist visa upp sin trädgård redan på söndag. Kristina nappade på evenemanget så fort hon fick reda på det.

[fakta nr="2"]

– Jag är med i Malmköpings trädgårdsförening. Det var under en föreningsträff som Studiefrämjandet kom för att informera om Tusen trädgårdar. Jag tyckte att det lät spännande och tänkte varför inte, säger Kristina.

I Kristina och Lars trädgård bjuds man på ett enda äventyr. I Varje hörn finns det något som överraskar men det ska inte vara helt uppenbart vad det är som faktiskt gömmer sig i trädgården. Trädgården består av finesser som till mesta dels är av återvunnit material. Det finns inte mycket som paret inte har tagit reda på. Redan vid ingången möts man av en liggande stock som fått fyra stycken gamla cykelsadlar dit monterade. Det är bara början av denna lekfulla paradisträdgård.

I den här trädgården är det meningen att man ska gå flera varv för att upptäcka nya saker.

– Vår trädgård är en upplevelseträdgård som inspirerats av lekfullhet. I en trädgård vill jag att alla sinnen ska vara med. Det ska vara hörsel, det ska var syn, smak och lukt, berättar Kristina när vi går förbi det hemmagjorda vattenfallet som hon själv grävt fram.

Lars och Kristina arbetar i ett team för att förgylla trädgården. Kristina står för trädgårdskunskaperna och Lars hjälper till att göra idéerna till verklighet.

Att trädgården skulle bestå av återvunnet material föll sig naturligt för Kristina som alltid har värnat om återvinning.

– Jag har alltid hållit på med återvinning. Jag har sytt om barnens kläder och pysslat en hel del genom åren. Från början var det att man kanske inte alltid hade råd att jämt köpa nytt och gjorde man då om sakerna blev de som nytt för oss, säger Kristina.

Inför den 1 juli hoppas paret på lyckat väder och att det också kommer barn på besök. De kommer också att engagera sina egna barn och barnbarn som kommer att stationeras ut runtomkring i trädgården.

– Jag är gammal förskolelärare, och jag vill såklart ha lite barnaktiviteter. Alla barnen ska få måla på tygduk och det brukar bli så fint, säger Kristina.

Kristina har döpt trädgården till paradiset på trädgårdsrikets hemsida. Där kan man också söka bland de övriga 811 trädgårdarna runtomkring i Sverige.

– Jag hade absolut ingen tanke på att ha ett namn på trädgården förrän jag gjorde anmälan och var tvungen att komma på ett namn. Men så helt plötsligt kom namnet och då fick det bli paradiset, avslutar Kristina.

Tusen Trädgårdar hölls för första gången 2010 och blev direkt en succé. Arrangemanget har sedan dess hållit på vartannat år tack vare tusentals trädgårdsentusiaster. Ett ökande intresse för att både besöka och visa upp sin trädgård resulterade 2016 med över 100 000 trädgårdsintresserade runt om i landet.