På söndag delas årets Gunnar Sellberg-stipendier ut till Marko Sevon, Elias Tegebjer och Hampus Larsson i Musikens hus i Katrineholm. En utdelning som riskerar att bli den näst sista, berättade stipendiekommitténs ordförande Bosse Lundgren i Katrineholms-Kuriren i går. Orsaken är att förräntandet av stipendiepengarna inte utvecklats så som förhoppningen var och efter nästa års stipendium ser det ut som att kassan är tom.

– Det vore synd om stipendiet upphör. Vi behöver uppmuntra ungdomar, säger Göran Dahlström och lovar nu att kommunen räddar stipendieutdelningen till Gunnar Sellbergs minne genom att gå in med 20 000 kronor per år som fördelas till två mottagare.

Bosse Lundgren jublar då han får beskedet att stipendiet verkar räddas.

– Wow! Jag är rörd. Det kan inte bli så mycket bättre. Det här är jätteroligt, sagolikt, säger han och påpekar att stipendier till unga behövs som uppmuntran och blir ett välkommet bidrag till vidareutveckling.

Han framhåller att Gunnar Sellberg-stipendiaterna hittills nått framgång inom musikvärlden, som frilansande musiker, lärare och annat.

Men kommunens räddningsaktion innehåller ett förbehåll: att stipendiet får en jämställd fördelning bland mottagarna.

Varje år har två stipendiater utsetts (med undantag för i år då de är tre). Efter årets utdelning kommer 15 stipendier att ha delats ut, där 13 gått till män och två till kvinnor.

– Det ser inte bra ut, säger Göran Dahlström.

– Kravet måste bli att det blir en man och en kvinna, lovar Bosse Lundgren.

Stipendiet kommer sig av musikintresserade konditorn Gunnar Sellbergs testamente. Första utdelningen skedde 2012.