En e-medborgarvecka kallas kampanjen och samordnas av Digidelnätverket. I Vingåkers kommun kommer det hela ske på biblioteket. "Veckan" i Vingåker pågår från 10 oktober till och med 14 oktober.

Kommunens IT/kommunikationschef Maria Pestrea framhåller att biblioteket blir huvudsakliga arena med utställningar, information, seminarium och med personal från organisationer/företag på plats som berättar och visar.

Pestrea betonar att fokus under veckan kommer att vara att väcka nyfikenhet till vilka möjligheter som faktiskt finns på internet, med alla e-tjänster vars antal stadigt växer.

Inte minst utvecklas den digitala servicen vid myndigheter och företag.

Pestrea håller själv i en föreläsning under rubriken "Är du digitalt säker" onsdag 11 oktober. Hur ska man vara säker i den digitala världen där det finns såväl goda tjänster som mindre bra tjänster, och där hackare och virus är något som man vill undvika. Detta kommer man att få svar på.

Hon slår fast att parallellt med den digitala utvecklingen är det också viktigt att tänka på för att undvika de negativa effekterna som följer med. Går det att undvika hackare? Hur får man bättre koll på fällorna, att öka säkerhetstänkandet när man använder sig av digitala tjänster.

Fredag 13 oktober håller frilansjournalist Martin Appel en föreläsning om "digitala tjänster och funktioner i vardagen" och hur dessa tjänster kan underlätta vardagen för medborgarna.

Fredag 13 oktober kommer IP-Only, ByNet och FreelWay att finnas på plats vid biblioteket och informera om vilka möjligheter det finns att nu ansluta sig till fibernätet, och det kommer att hållas korta föreläsningar om e-hälsa.

Lördag 14 oktober ställer landstinget ut om de tjänster man kan nå genom 1177 vårdguidens e-tjänster. Och biblioteket informerar om hur det går till att låna digitalt. Pestrea slår fast att detta är första gången kommunen är med och arrangerar digitalveckan, och hoppas på god respons.