KommunalrÄdet svarar pÄ handelskritiken

Kritiken mot handelsklimatet i VingĂ„ker Ă€r orĂ€ttvis – det menar kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S).

SkrÀddartorget i VingÄker.

SkrÀddartorget i VingÄker.

Foto: Anna Mi Skoog

VingÄkers kommun2019-10-14 19:01

Det var i samband med en trĂ€ff pĂ„ VingĂ„kers factory outlet i förra veckan som vd Richard Ericsson och Svensk Handels tidigare vd Dag Klackenberg uttryckte hĂ„rd kritik mot VingĂ„kers kommun för att man inte gör mer för att utveckla handeln. 

TrĂ€ffen hölls med anledning av ett forskningsprojekt om fysiska butiker som social mötesplats. 

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S) reagerar nu pĂ„ kritiken. 

– Jag tycker den Ă€r orĂ€ttvis. Man kanske ska titta mer pĂ„ hur trenderna gĂ„r nĂ€r det gĂ€ller shopping. Den hĂ€r handelsdöden sker ju inte bara pĂ„ vĂ„r gata, utan Ă€ven i stora stĂ€der. Det handlar om förĂ€ndrade handelsmönster nĂ€r allt fler handlar över nĂ€tet, eller i handelscentrum i de större stĂ€derna, pĂ„pekar hon.  

Ett skĂ€l till att forskningsprojektet gjordes var just de förĂ€ndrade handelsmönstren och hur butiker kan möta dem. 

Anneli Bengtsson lyfte ocksĂ„ fram vikten av köptrohet frĂ„n kunder pĂ„ en liten ort. 

– Är mĂ€nniskor inte köptrogna, sĂ„ finns det inget underlag för affĂ€rerna och dĂ„ försvinner de. 

Hon tar Coop-butiken i Högsjö som exempel. För en handfull Ă„r sedan var butiken hotad pĂ„ grund av att inte tillrĂ€ckligt mĂ„nga av ortsborna handlade dĂ€r. 

– Men dĂ„ mötte kommuninvĂ„narna upp och började handla dĂ€r. De insĂ„g att om man inte handlar i sin lokala butik, sĂ„ kan den inte vara kvar. Och nu Ă€r Högsjöborna jĂ€tteduktiga och köptrogna, sĂ€ger hon. 

En del av kritiken handlade om att kommunen inte samarbetar tillrĂ€ckligt med fastighetsĂ€gare och nĂ€ringsliv. Men Anneli Bengtsson hĂ„ller inte med. 

– Vi har ju fastighetsĂ€gare som Ă€r "pĂ„", och som försöker göra nĂ„got. Den dialogen fungerar vĂ€ldigt bra, sĂ€ger hon.

Richard Ericson var ocksĂ„ kritisk till att det inte finns stĂ€llplatser för husbilar. 

– Men vi har stĂ€llplatser för husbilar. Det finns en i BĂ„senberga och en annan snett bakom badhuset. DĂ€r stĂ„r i princip husbilar varje dag nĂ€r man Ă„ker förbi. Men utifrĂ„n hans synvinkel vill han kanske ha en precis utanför outleten, sĂ€ger Anneli Bengtsson. 

Hon har en förhoppning om att slottet, som nu Ă€r under renovering, ska bli en dragare för att fĂ„ igĂ„ng handeln nĂ€r det stĂ„r klart nĂ€sta sommar. 

– Tidigare har de som besökt konstutstĂ€llningen inte besökt outleten och tvĂ€rtom. Men nu nĂ€r slottet ska bli mer av ett upplevelsecentrum med mer aktiviteter, sĂ„ kommer det att lyfta hela omrĂ„det, och man kommer att röra sig pĂ„ ett helt annat sĂ€tt Ă€n tidigare, sĂ€ger hon. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!