Samtal om ånglokens framtid fortsätter

Blir ångloken kvar i lokstallet? Föreningen och kommunen är inte helt överens, men samtalen fortsätter.

Ulf Larsson från SÅS.

Ulf Larsson från SÅS.

Foto: Johannes Tångeberg

Katrineholms kommun2019-10-07 10:45

Tidningen har vid flera tillfällen berättat om hotet mot ångloken i lokstallet i Katrineholm. Kommunen krävde först att Stockholms ånglokssällskap, SÅS, skulle lämna Katrineholm. Men efter att representanter från föreningen och kommunledningen mötts ändrade man sig. Ångloken skulle kunna vara kvar.

Ett krav från kommunens sida var dock att ett av ångloken ställdes upp utomhus för allmänheten att beskåda. Kommunen ville också att föreningen nöjde sig med en stallplats i lokstallet.

Från föreningens sida har det sagts att man gärna kan ställa ut ett lok, men att det i så fall bör skyddas av ett tak. Vidare vill föreningen ha tre platser i stallet. Enligt Ulf Larsson, som leder SÅS arbete i Katrineholm, krävs tre platser för att kunna bedriva verksamhet med renovering och trafik av ångloken.

Nyligen träffade Ulf Larsson på nytt representanter för kommunen. Någon slutlig överenskommelse har inte nåtts, men samtal pågår och man hoppas komma överens, enligt Larsson.

– Vi kommer att träffas igen, säger han.

Ulf Larsson framhåller att taket behövs för att skydda loket från rost. Ånglok som står kalla ute riskerar att rosta, när fukt tränger in i den isolering som omger pannan. 

De ånglok som SÅS har är i relativt gott skick och kan utan alltför mycket arbete göras kördugliga. Att låta dem rosta sönder vore att förstöra värdefulla museiföremål, slår Ulf Larsson fast.

– Det vore vansinne. Det är inget skrot vi tänker ställa ut, säger han.

"Inget skrot". Ångloken i lokstallet är i gott skick och skulle riskera att bli förstörda om de stod ute oskyddade, enligt föreningen.
"Inget skrot". Ångloken i lokstallet är i gott skick och skulle riskera att bli förstörda om de stod ute oskyddade, enligt föreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!