SÄ pÄverkar coronaoron mataffÀrerna

Folk bunkrar torrvaror och försÀljningen Àr i paritet med veckan innan jul. Matbutikerna pÄ LövÄsen pÄverkas av coronaoron, men i Valla Àr det Ànnu lugnt.

Ann-Louise Vallberg (uppe till höger) hamstrar inte. "Jag tar det med ro och hamstrar inte ." Susanne Stenberg (nere till vÀnster) sÀger: "Jag hörde igÄr att det var slut pÄ vissa saker. Nu ska jag veckohandla och bunkra upp lite". Susanne Godske (till höger) besökte Willys under fredagen men behöll lugnet och handlade som vanligt. "Eftersom vi bor i Floda och handlar mindre Àn en gÄng i veckan sÄ har vi ett litet lager.

Ann-Louise Vallberg (uppe till höger) hamstrar inte. "Jag tar det med ro och hamstrar inte ." Susanne Stenberg (nere till vÀnster) sÀger: "Jag hörde igÄr att det var slut pÄ vissa saker. Nu ska jag veckohandla och bunkra upp lite". Susanne Godske (till höger) besökte Willys under fredagen men behöll lugnet och handlade som vanligt. "Eftersom vi bor i Floda och handlar mindre Àn en gÄng i veckan sÄ har vi ett litet lager.

Foto: Stina JĂ€rperud

Katrineholms kommun2020-03-13 21:19

Willys i Katrineholm sĂ€ljer mat i samma omfattning som om det vore veckan innan jul. Kunder som oroas av coronavirus, hamstrar basvaror till sitt eget skafferi. Ökningen har kommit smygande de senaste veckorna med en tydlig topp i onsdags. Butiken har tagit in extrapersonal för att kunna möta den ökade försĂ€ljningen och de kunder som har svĂ„rt att hitta rĂ€tt, dĂ„ en stor ombyggnation pĂ„gĂ„r parallellt.

– Vi har en hel del restnoterade varor av det som sĂ€ljer mest och försöker hitta komplement, Willys jobbar stenhĂ„rt för att försöka försörja oroliga kunder med varor. Men visst börjar det bli lite utplockat vid pasta och mjöl, sĂ€ger butikschefen Joakim Paulander.

PĂ„ Tempo i Valla har man ocksĂ„ mĂ€rkt av en svagt ökad försĂ€ljning totalt sett, samtidigt som udda varor som torrmjölk plötsligt blivit efterfrĂ„gat. 

– Visst handlar folk mer men samtidigt Ă€r det ingen hysteri hĂ€r pĂ„ landet. Jag har min mor pĂ„ Söder i Stockholm, dĂ€r Ă€r det helt lĂ€nsat men hĂ€r Ă€r det ingen bunkring att tala om. Folk Ă€r vana att klara sig sjĂ€lva och Ă€r vana att elda om det blir strömavbrott, sĂ€ger Fredrik Rosengren, butikschef pĂ„ Tempo i Valla.

– Än Ă€r det vĂ€lfyllt i hyllorna och vi försöker ta hem lite extra av sĂ„nt som vi tror ska gĂ„ lite mer. Framför allt Ă€r det mycket konserver och sĂ„nt som man inte sĂ€ljer i vanliga fall. Det gĂ„r fortfarande att fĂ„ fram varor, förutom alsolsprit, det Ă€r tvĂ€rslut, fortsĂ€tter han.

NÀr tidningen gör ett besök pÄ Ica maxi vid lunchtid pÄ fredagen, Àr det högt tempo pÄ personalen. Butikschefen Emil Remröd packar upp pasta i hyllorna och Anna Remröd, personalansvarig, packar varor för onlineförsÀljning. De har tillfÀlligt lÀmnat kontoret för att rycka in dÀr det behövs som mest och flera andra i personalen har ocksÄ bytt arbetsuppgifter. Onlinehandeln har ökat kraftigt och fler pÄsar Àn nÄgonsin packades pÄ fredagen.

– Vi Ă€r inte lika drabbade som i storstadsregionerna, men det börjar ta slut pĂ„ vissa varor, som konserver, ris och pasta. Ingen var beredd pĂ„ det hĂ€r, sĂ€ger Emil Remröd. 

De flesta hyllor ser ut som vanligt, men pÄ nÄgra hÄll Àr det glest mellan varorna och vissa sorter Àr helt slut. Sju dagar i veckan kommer det nya leveranser och personalen kÀmpar med att packa upp.

–  Vi har ett automatiskt bestĂ€llningssystem men nu gĂ„r vi in och bestĂ€ller en del manuellt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!