Nu över 100 övervakningskameror på skolorna

Efter helgen har tre anmälningar om fönsterkross på skolor upprättats. Men nu monterar KFAB upp ännu fler kameror vid skolorna.

På Sandbäcksskolan krossades 17 fönsterrutor i helgen. Dessutom anlades en brand vid dörren till matsalen.

På Sandbäcksskolan krossades 17 fönsterrutor i helgen. Dessutom anlades en brand vid dörren till matsalen.

Foto: Marie Pedersen

Katrineholms kommun2019-10-25 10:48

På Ellwynska skolan på Öster har nio fönsterrutor slagits sönder och på Sandbäcksskolan har 17 fönster krossats i helgen. Dessutom har någon under lördagseftermiddagen anlagt brand vid ingången till Sandbäckens matsal, en brand som dock släcktes av en förbipasserande dam.

– Det var ett rådigt ingripande av henne. Det kan ju få jättekonsekvenser att elda, säger Tobias Lundqvist, fastighetschef på KFAB som sköter om skolbyggnaderna i kommunen. 

Sandbäcken hör till de skolor i kommunen, där KFAB satt upp övervakningskameror vilket minskat skadegörelsen radikalt. Men trots att skadegörelsen inte upphört, vilket helgens händelser visar, har chanserna att ställa vandalerna till ansvar ökat. 

– Vi har fått fram både bild och namn på dem som kan misstänkas för skadegörelsen på Sandbäcken. Där går vi vidare rättsligt och ärendet ligger hos polisen. Vi pratar om 45 000 - 50 000 kronor i kostnad för de krossade fönstren, säger Tobias Lundqvist. 

2017 uppgick KFAB:s kostnader för skadegörelse vid skolorna till över en miljon kronor. 2018 sjönk kostnaden till 371 000 kronor, en sänkning som Lundqvist tror beror på den ökande kameraövervakningen. Nu i år har utgifterna ökat igen: hittills i år har skadegörelsen kostat 450 000 kronor. Vad ökningen beror på vet inte Tobias Lundqvist, men han kan konstatera, att skadegörelsen alltid ökar sista veckan av sommarlovet och veckan före höstlovet, alltså den här veckan. 

När det gäller Ellwynska skolan, som drabbades av helgens skadegörelse, tänker KFAB i första hand satsa på bättre belysning runt byggnaderna. Men i nästa vecka ska 14 kameror monteras vid Västra skolan, och bolaget har fått tillstånd att sätta upp 44 nya kameror runt Duveholmsgymnasiet och Duveholmshallen. 

– Vi har över 100 kameror uppe nu. Vi ser den trenden i hela landet, man vill övervaka skolorna. Det är också ett sätt för oss att få ner våra försäkringskostnader. 

Hittills finns det kameror vid Sandbäcksskolan, Duveholmsgymnasiet, Västra skolan, Nyhemsskolan och Skogsborgsskolan. KFAB har för en månad sedan lämnat in ansökan till Datainspektionen, om att få sätta kameror vid Valla skola, men det tar tid att få ansökningarna beviljade. 

– För Västra skolan och Duve fick vi vänta elva månader. Det kändes lite surt. Men vi har fått löfte om att de ska vara nere i sex månaders väntetid nu, säger Tobias Lundqvist. 

Karta: Sandbäcksskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!