Kommunen har gått åtta miljoner back hittills

Kommunen har gått 8,3 miljoner kronor back under årets första åtta månader. Men kommunstyrelsens ordförande är hoppfull.

Kommunstyrelsen ordförande Göran Dahlström (S) tror att kommunens resultat för 2019 kommer att landa någonstans mellan 10 och 17 miljoner plus.

Kommunstyrelsen ordförande Göran Dahlström (S) tror att kommunens resultat för 2019 kommer att landa någonstans mellan 10 och 17 miljoner plus.

Foto: Stina Järperud

Katrineholms kommun2019-10-09 07:03

Delårsrapporten har sammanställts av kommunledningsförvaltningen och presenteras för kommunstyrelsen den 9 oktober. Kommunen har gått 8,3 miljoner kronor back till och med augusti i år. Prognosen för helåret 2019 ligger dock på 17,8 miljoner kronor plus. Det är också den som kommunstyrelsen ordförande Göran Dahlström (S) fokuserar på.

–  Delårsrapporten bryts ju en speciell dag men allting är inte periodiserat på rätt ställe. Intäkter och kostnader kommer in lite olika. Prognosen ligger på 17 miljoner plus och det är den vi tittar på. Mellan tummen och pekfingret tror jag att det landar någonstans mellan 10 och 17 miljoner plus, säger han.

I mars 2019 uppmanade kommunstyrelsen sex av åtta nämnder att genomföra åtgärder motsvarande 20 miljoner kronor, bland annat på grund av förväntade underskott i socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden.

Vård- och omsorgsnämnden prognos för året pekar i dag på minus 3,5 miljoner kronor medan socialnämndens prognos ligger på minus 34,8 miljoner kronor.

–  Vården har grepp om verksamheten. Där är man på rätt väg även om man fortfarande har ett minus. Vi har bytt ledningsfunktionen där och nu ser vi positiva signaler, säger Göran Dahlström.

–  När det gäller socialförvaltningen har vi bytt chef och även andra i ledningen, vilket gör att vi hoppas att vi ska få grepp om verksamheten, att vi börjar gå åt rätt håll i slutet av året. När man jämför med socioekonomiskt motsvarande kommuner så ligger vi helt fel. Vi ligger 30 miljoner fel. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!