Agenda 2030 syftar till att till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.
Om Sverige ska nå de 17 globala målen i Agenda 2030 måste alla kommuner hjälpas åt.
Därför har Linda Aldebert, miljöstrateg och kommunekolog, gjort en sammanställningar av hur Katrineholms kommun arbetar med de globala målen.
– Jag har haft ett uppdrag där jag har träffat kommunens samtliga ledningsgrupper och analyserat hur verksamheten jobbar med de här frågorna.
Under onsdagsmorgonen presenterade hon resultatet för kommunstyrelsen.
– Jag är positivt överaskad över att vi arbetar så aktivt mot alla mål, mot de utmaningar som vi står inför. Och vi jobbar långsiktigt. Men vi har också stora utmaningar i verksamheten, säger Linda Aldebert.
Katrineholm har exempelvis en hög andel invånare mellan 0 och 19 år som lever i ekonomiskt utsatta hushåll.
– Det är en jätteutmaning. Sörmland har också högst arbetslöshet av alla län. I Katrineholm har vi sänkt arbetslösheten men den är fortfarande hög. Vi har också utmaningar vad gäller utbildningsresultaten eftersom många hoppar av skolan.
Samtidigt pågår projekt som syftar till att förändra. Lyckliga gatorna är ett sådant koncept.
– Vi jobbar också stenhårt för att få etableringar till kommunen som kan erbjuda arbetstillfällen, som kan tangera många olika mål.
Efter analysen tar kommunledningsgruppen över uppdraget.
– Många kommuner tar fram ett eget hållbarhetsprogram där man utgår från målen och sätter aktiviteter. Vi gör lite tvärtom. Vi tittar på vilka aktiviteter vi gör och hur vi kan koppla dem till de globala målen. Vi tänker att vi ska integrera uppföljningen i vårt ordinarie verksamhetssystem, säger Linda Aldebert.
Hon konstaterar att kommunen kan göra mycket, men att man också behöver exempelvis näringslivets hjälp.
– Det är en framgångfaktor som vi har identifierat, att när vi samarbetar med externa aktörer, som näringslivet, andra kommuner, regionen, polisen, det är då vi får som bäst resultat.
Tror du att vi kommer att nå upp till målen 2030?
– Enligt Statistiska centralbyråns första analys har vi bara uppnått 20 procent i Sverige. Vi har tio år på oss, men jag tror att det blir svårt, säger Linda Aldebert.