I #klarframtid ska vilsna unga få stöd

Det finns lika många orsaker som det finns ungdomar som inte fixar gymnasiet. Men en sak förenar: Många avhoppare känner sig inte lyssnade på. Det ska #klarframtid förändra.

Fredrik Winberg, mentor på Duveholmsgymnasiet, är elevkoordinator i nya Framtidsteamet. Här med Inger Christensen, projektledare för #klarframtid, och Fredrik Malmer, projektägare.

Fredrik Winberg, mentor på Duveholmsgymnasiet, är elevkoordinator i nya Framtidsteamet. Här med Inger Christensen, projektledare för #klarframtid, och Fredrik Malmer, projektägare.

Foto: Henrik Wising

Katrineholms kommun2020-02-17 06:27

När bilden här ovan ska tas uppmanas Fredrik Winberg att ta ett steg framåt.
Han ska spela en särskild roll i projektet som ska hjälpa 50 ungdomar tillbaka till gymnasiestudierna eller få in en fot på arbetsmarknaden.

– Vi behöver hitta sätt som får dem att vilja göra något åt sin situation. Ge dem framtidstro. Och hopp, säger han.
Winbergs roll i #klarframtid, som projektet heter, är elevkoordinator. Som sådan ska han vara ett slags spindel i nätet i det lokala delprojektet. 
Ytterligare fyra delprojekt ingår i det länsöverskridande huvudprojektet, som ägs av Region Sörmland och backas upp av Europeiska socialfonden. Nästan 600 ungdomar ska få stöd att utifrån egna förutsättningar och drömmar forma sig en framtid.
– Det är många gånger inte säkert att de eller föräldrarna alls vet vart de kan vända sig för att få hjälp. Där ska elevkoordinatorn hjälpa till, säger Inger Christensen vid bildningsförvaltningen.

Hon leder projektet i Katrineholm så som hon 2016–2018 ledde snarlika #jagmed. Också det projektet arbetade – omvittnat framgångsrikt – med individuell hjälp till hemmasittare, skolkare och unga på väg att droppa av från gymnasiet.
Fredrik Malmer, rektor för resursenheterna Järvenskolan City och Duveholmsgymnasiet 3, är lokal projektägare.
– Nu tar vi vara på erfarenheterna från #jagmed. Vi fann då att många av ungdomarna inte upplevde sig lyssnade på, inte kände sig inkluderade i sin egen utbildning. Vad #jagmed gjorde så bra, var att skapa personliga relationer med ungdomarna på ett sätt som blev framgångsrikt, säger han.

Winberg ska söka upp ungdomarna som har svårt att fixa gymnasiet, lyssna och peppa och lotsa dem vidare. Men han ska förstås inte göra jobbet ensam. 
Han ingår i Framtidsteamet, sammansatt av olika kompetenser från bildningsförvaltningen och Viadidakt. Även socialförvaltningen och arbetsförmedlingen är kopplade till projektet.
– I vissa fall kan det krävas flera olika åtgärder och en kombination av studier och praktik, säger Christensen.
Winberg kan förstå vilsenheten och hopplösheten en del ungdomar känner. Han har en liknande erfarenhet från sin skoltid, och vet hur viktigt det är att tro på sig själv, kämpa – och ha någon som stöttar, så som han ska göra de kommande två åren.
– Först när ungdomarna känner sig trygga tar jag ett steg tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!