Gerillakonstnärer skapade hjärtlig hälsning

Den hjärtliga hälsningen hann knappt komma upp innan den togs ner. Nu vill konstrebellerna veta varför kommunen tystar konsten.

Tidigt på lördagsmorgonen sattes ett rött hjärta upp i Talltullen, men det plockades snabbt ner igen.

Tidigt på lördagsmorgonen sattes ett rött hjärta upp i Talltullen, men det plockades snabbt ner igen.

Foto: Privat

Katrineholms kommun2019-10-28 11:37

Ett två meter brett och två meter högt hjärta med texten Katrineholm sattes upp i Talltullen vid halv fyra på lördagsmorgonen. Konstverket fick inte sitta uppe många timmar innan det togs ner.

– Tanken med hjärtat var att visa att vi faktiskt gillar Katrineholm. Konstrebellerna vill veta vem som tystar konsten och det fria ordet. Vem bestämmer kriterierna för den fria konsten? undrar den anonyme konstnären.

Service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S) upptäckte hjärtat under sin morgonpromenad.

– Vi har bestämt att allt som kommer upp utan tillstånd på kommunal mark plockas ner, så service- och teknikförvaltningen fick i uppdrag att ta ner hjärtat. Det kördes till förvaltningens lokaler på Västgötagatan, så vi har ett litet galleri där nu. 

Under årens lopp har konstrebellerna, anonyma konstnärer som skapar offentlig konst, på eget bevåg utsmyckat Katrineholm. En del verk har blivit kvar, men de senaste månadernas gerillakonst har tagits bort, som den silhuett av en sittande tiggare som dök upp utanför Systembolaget i somras.

I början av oktober placerades ett strykjärn i den ena Talltullsrondellen, som också det togs bort. 

– Tidigare har det fungerat, men efter flickan som sattes upp på stan och kunde hindra framkomligheten kände vi att vi behövde använda grundprincipen i våra lokala ordningsstadgar. Det känns som de testar oss nu och ser om något får vara kvar, men vi är konsekventa och allt tas bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!