Gamla sedlar ger hopp åt världens barn

Katrineholmsbygdens församling samlar in gamla, ogiltiga sedlar till förmån för Världens barn.

Ogiltiga sedlar får nytt värde i Världens barn-insamlingen.

Ogiltiga sedlar får nytt värde i Världens barn-insamlingen.

Foto: TT

Katrineholms kommun2019-11-03 09:10

Det finns 5,7 miljarder kronor i gamla, ogiltiga sedlar i landet. Nu uppmanar Katrineholmsbygdens församling alla att titta i sina byrålådor, gamla spargrisar och andra gömställen för att hitta de gamla sedlarna. De kommer att skänkas till Världens barn.

– Sedlarna kan lämnas in på Kyrkans hus under våra ordinarie öppettider. Vi har redan fått in en del, säger Kristina Sturk Hirvinen, som är ny informatör i Katrineholmsbygdens församling.

Det var i mitten av oktober som Katrineholmsbygdens församling fick en förfrågan från Världens barn som ville ha hjälp att samla in gamla, ogiltiga sedlar. Församlingen har lyft efterlysningen på sin Facebooksida.

Sedlarna kommer att lösas in till sitt fulla värde av Riksbanken, och alla pengar går till Världens barn-insamlingen. 

– I september hölls en musikgudstjänst där kollekten gick till Världens barn.

Insamlingen av de gamla pengarna pågår året runt. Det går bara att lämna in sedlar. 

På Världens barns hemsida skriver generalsekreteraren Evy Jonsson att det kommit in omkring en halv miljon kronor i gamla sedlar. Efter Världens barn-galan den 4 oktober nådde insamlingen totalt upp till 61,4 miljoner kronor.

Mest pengar har invånarna i Sorsele skänkt. 124,81 kronor per person. Vingåker ligger på 15:e plats med 19,80 kronor per person och Katrineholm på 127:e plats med 4,28 kronor per person.

Världens barn är Radiohjälpens största insamlingskampanj. Det är ett samarbete mellan Sveriges television, Sveriges radio P4 och 14 svenska biståndsorganisationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!