De laddar skarpt för stor finalduell i köket

MatglĂ€dje och lagarbete. Det Ă€r framgĂ„ngsreceptet för tre elever pĂ„ Kunskapsskolan, nu klara för riksfinal i Kockduellen 2020. Men vad sjutton lagar man av 
 jordĂ€rtskocka?

TvÄ tredjedelar av Kunskapsskolans lag som gÄtt till final i Kockduellen: Mathilda Jansson och Moa Pettersson. Nellie Palm saknas pÄ bilden.

TvÄ tredjedelar av Kunskapsskolans lag som gÄtt till final i Kockduellen: Mathilda Jansson och Moa Pettersson. Nellie Palm saknas pÄ bilden.

Foto: Henrik Wising

Katrineholms kommun2020-02-09 20:44

HÀrom dagen vankades gratulationer och applÄder nÀr Moa Pettersson, Mathilda Jansson och Nellie Palm kom till skolan.
Det stod dÄ klart att de tre niorna gÄtt vidare till Sverigefinal i Kockduellen.
TÀvlingen Àr ett samarbete mellan branschorganisationen Visita och landets högstadieskolor. Syftet Àr att vÀcka elevers intresse för att laga mat och kanske göra karriÀr i restaurangnÀringen.

Och visst Àr det kul att laga mat, har Moa, Mathilda och Nellie upptÀckt.
– Jag brukar aldrig göra det hemma, erkĂ€nner Moa.
– Men om det hĂ€r var en individuell tĂ€vling hade vi aldrig kommit nĂ„gonstans!, skrattar Mathilda.
Eftersom Nellie rÄkar vara sjuk fÄr tidningen nöja sig med att trÀffa tvÄ tredjedelar av laget dagen efter finalbeskedet. Men Nellie fÄr en slÀng beröm av sleven ÀndÄ.
– Det Ă€r hon som har kollen. Hon Ă€r som vĂ„r kökschef.
Det var ocksĂ„ Nellie som peppade kompisarna att anmĂ€la sig till tĂ€vlingen inom ramen för hemkunskapsĂ€mnet. I den första deltĂ€vlingen stĂ€lldes trion mot andra lag pĂ„ skolan. 

VĂ€nnerna lagade dĂ„ till en sĂ„ god rĂ€tt av huvudingrediensen kyckling att de vann. 
I stadsfinalen drabbade de samman med JÀrvenskolan Södra i Lindens restaurangkök. DÄ var huvudingrediensen en större utmaning. VegofÀrs.
Medan juryn överlade fick tjejerna smaka pÄ sin rÀtt.
– Inte sĂ„ god, tyckte Moa.
Men det tyckte juryn. ”Med en rĂ€tt som visar sĂ€songmedvetenhet dĂ€r man kombinerat klassiskt med nytĂ€nkande genom ett samarbete och matglĂ€dje som sprids till tallriken”, löd motiveringen. DĂ€rmed fick eleverna kvalplatsen som tog dem vidare till riksfinal.

En del av ”nytĂ€nkandet”, har de förstĂ„tt, bestod i presentationen. Lagets estet Moa sĂ„g till att rĂ€tten presenterades snyggt pĂ„ fĂ€rgat porslin. UpplĂ€ggningen Ă€r hennes grej, medan Mathilda frĂ€mst beskriver sin roll som ”allt-i-allons”.
Nellie Àr, som tidigare sagts, den kugge i lagmaskinen som har bÀst koll pÄ tillagning och hur ingredienserna samspelar och kan anvÀndas. PÄ torsdagen fick hon, ja alla tre, nÄgot att bita i.
– Vill ni veta finalens huvudingrediens. Det Ă€r ... jordĂ€rtskocka, avslöjade skolans hemkunskapslĂ€rare Caroline Stifors.
– JordĂ€rt 
 vaddĂ„?
Kockduellanterna har fram till den 19 mars pĂ„ sig att ta reda pĂ„ det – och klura ut ett gott recept. DĂ„ avgörs om de med matglĂ€dje och lagarbete kan vinna Ă€ven riksfinalen i Stockholm.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!