Thrillern "Den blomstertid nu kommer" är en av Sveriges mest sedda filmer just nu. Filmen utspelar sig till större delen på landsbygden i midsommartid, när Sverige blir utsatt för en attack och alla kommunikationer ligger nere. Huvudpersonen Alex är en Stockholmsbaserad musiker som flyr tillbaka till barndomsbyn och försöker reda ut trassliga relationer samtidigt som hotet kommer närmare.

Filmen är skriven, producerad och regisserad av Norrköpingsbaserade filmgänget Crazy Pictures där Hannes Krantz är en av medlemmarna. Han växte upp i Katrineholm och gick på Skogsborgsskolan och Järvenskolan Tallås.

Familjen är numera utflyttad, men några släktingar finns kvar i Katrineholm och filmaren minns med glädje sin uppväxt i en kreativ familj där filmintresset väcktes tidigt.

Artikelbild

| Crazy Pictures-gänget är Norrköpingsbaserat. Bilden är från filmpremiären.

– Jag var elva när jag köpte min första filmkamera och gjorde musikvideor och korta sketcher med syskonen. Sedan började jag göra lite filmer i pingstkyrkan och blev uppmuntrad att fortsätta, berättar han.

På Tallås fick han möjlighet att göra film på franska under franskalektionerna, och på bildlektionerna fick han tillåtelse att filma i stället för att måla.

Efter grundskolan flyttade Hannes Krantz till Norrköping och gick film- och musikgymnasiet. Där träffade han övriga som skulle komma att ingå i filmkollektivet.

– Ingen av oss kom från Norrköping från början.

Artikelbild

| Christoffer Nordenrot spelar huvudrollen i filmen.

Direkt efter studenten startades Crazy Pictures. Det är nästan på dagen tio år sedan.

– Vi kompletterar varandra ganska bra. Alla har sina sidor och olika kompetenser som gör att det funkar.

Artikelbild

| "Den blomstertid nu kommer" innehåller många actionscener. Här är en bild från inspelningen.

Crazy Pictures har jobbat mycket med reklamfilm och började efterhand skapa kortfilmer, bland annat prisbelönta "Nakenlekar" samt kortfilmsserien "Poesi för fiskar" som totalt har haft runt tio miljoner visningar på Youtube, berättar Hannes Krantz.

– Det var då vi tänkte att vi kan göra långfilm.

Med en redan färdig filmidé gjorde Crazy Pictures en kickstarterkampanj som på bara ett dygn gav 300000 kronor. Kampanjen gav totalt 800000 kronor och uppmärksamheten ledde vidare till större finansiärer som gick in i projektet.

"Den blomstertid nu kommer" har fått mycket beröm, inte minst för specialeffekterna, men också kritik. Hannes Krantz är nöjd.

– Det är bra att folk tycker olika. Vår plan var att göra något spektakulärt och inte begränsa oss. Vi har tittat mycket på amerikansk film, men inte för att härma. Vår film är lite mer nere på jorden med en karaktär som inte är säpo eller minister.

[youtube id="rGwWeEBI9Z0"]

Arbetet med filmen har pågått i flera år och Hannes Krantz kan börja se tillbaka på den långa resan fram till premiär.

– Man är lite blind inför filmen när man har hållit på med den så länge. Men när man hör reaktionerna och hur andra upplever den är det väldigt kul.

Var succén landar är långt ifrån klart än. Men Crazy Pictures har redan ett nytt projekt i tankarna.

– Vi har en idé för nästa långfilm. Vi vill göra mer, ännu större och bättre, säger Hannes Krantz.