I dag måndag går Katrineholms fullmäktigepolitiker till beslut om nya riktlinjer för vägbidrag. Det ska göra bestämmelserna tydligare och nutidsanpassade, både efter rådande förhållanden och Trafikverkets aktuella grunder för driftbidrag,
Utmed de enskilda vägarna har förslaget på sina håll väckt stormiga känslor. I Valla och Björkvik har väghållare reagerat både mot förändringarna och hur de tycker att centralorten hanterar landsbygdsborna.
Tidigare har kommunens bidragspott fördelats procentuellt till mottagarna utifrån Trafikverkets beräknade underhållskostnader. Nu ska väghållarna ersättas per meter. Gränsen höjs för hur kort den bidragsberättigade vägen får vara. Vissa vägar stängs av från stödmöjligheten.
De flesta väghållarna ska enligt kommunen inte märka någon förändring. Men några riskerar att bli utan bidrag.
– Jag blir ledsen när jag ser utvecklingen för landsbygden, säger Stig Karlsson som agerat "visselblåsare" bland Björkviks väghållare.
– De gick i taket när de fick höra om förslaget och vad det innebär. En vägförening som tidigare fick tio, tolv tusen för underhåll får enligt förslaget ingenting från kommunen.
Upprördheten bottnar till stor del i att kommunen nästan har halverat budget för vägbidrag sedan 2004. Ren kapitalförstöring, tycker Karlsson som ser ett demokratiskt aber i resursfördelningen mellan tätort och landsbygd.
– Det man inte tänker på är kommunallagens likställighetsprincip. Vi på landsbygden är väl medvetna om att inte alla faciliteter kan finnas utanför tätorten. Men hur länge ska vi finna oss i den sneda fördelningen i budget av gemensamma resurser till gatu- och vägunderhåll?
I Vingåker stormade det senast i vägbidragsfrågan vid kommunfullmäktiges februarimöte. På dagordningen stod ett krav från Centerpartiets Lars-Ove Winberg om återinfört bidrag. Kommunen har inte betalat ut något sådant på 15 år.
Winberg kom ingenstans med sin motion.
– Det är för jäkligt. Jag begärde bara att kommunen skulle betala hälften av det som återstår när staten bidragit. Det är absolut nödvändigt med farbara vägar på Vingåkers landsbygd, också så att räddningstjänst, postbilar och hemtjänsten kan ta sig fram.
Efter nederlaget i fullmäktige råder stiltje i frågan. Men Winberg har inte gett upp.
– Vi avvaktar väl lite nu. Men vi kommer att lägga en motion till i frågan.