Stor oenighet om "nya" Viadidakt

Frågorna var många och tveksamheten stor när politikerna på måndagen fick den nya organisationen för Viadidakt på sitt bord. Förslaget gick igenom med stor möda – och en bakläxa.

Katrineholm/Vingåker2015-09-22 10:12

Viadidaktnämnden, gemensam för Katrineholms och Vingåkers kommuner, har nu sagt ja till beslutsförslaget. Därmed är stenen satt i rullning mot den nya organisationen.

Kkuriren.se rapporterade om den i förra veckan. I korthet innebär omorganisationen en tydligare fokusering på verksamhetens kärna: utbildning och arbetsmarknadsinsatser.

Det medför förändringar av ett ännu okänt antal tjänster och att två nya chefstjänster skapas. Lärarnas tjänster ska göras om, från ferie- till semestertjänster, så att utbildning ska kunna ges under hela året. Viadidakt ska inte längre arbeta med personal- eller uppdragsutbildning.

För att förändringarna ska kunna genomföras, måste reglementet som styr nämndens verksamhet ändras. Avtalet mellan kommunerna ska ses över, liksom integrationsinsatserna som Viadidakt i dag gör.

Osäkerheten kring tjänsterna och förändringarna i verksamheten har väckt ett stort missnöje i Viadidakts personalgrupper. Men missnöjet handlar också om otillräcklig delaktighet i arbetet med den nya organisationen, som planeras att träda i kraft den 1 januari 2016.

Om detta berättade förvaltningschefen Anna-Lena Ramstedt när hon på måndagen beskrev omorganisationens möjligheter och konsekvenser för politikerna.

Ordförande Gunilla Magnusson (S) underströk att förslaget bara gäller en ramorganisation.

– Men jag tror mycket på uppdelningen mellan kärnverksamhet och stödverksamhet.

Magnusson beklagade att förslaget sammanfaller med att Viadidakt får minskade statsbidrag – sannolikt med personalminskningar som följd.

– Det är olyckligt. Då kan man som personal lätt tro att en personalminskning beror på organisationen. Det är viktigt att hålla detta isär.

Sedan blev det för ett slag tyst i Åbrogården i Vingåker, där nämnden sammanträdde. Viadidakts verksamhetschefer, rektorn Sara Alexanderson och arbetsmarknadsenhetens chef Pelle Norén, förklarade att de är "taggade" inför den nya organisationen.

– Jag tycker det här är superspännande. Vi kan utveckla våra möjligheter och fortsätta att utveckla verksamheten. Med semestertjänster utökar vi möjligheten till anpassad utbildning, sa Alexanderson.

Politikerna som sedan tog till orda var mer tveksamma.

– Det här är ett så grovt förslag att jag har svårt att ställa upp på det när jag inte vet hur det kommer att se ut, sa Marianne Isaksson (V).

"Hur"-frågorna kommer i ett senare skede, menade förvaltningschefen Ramstedt. Det gillade inte Isakssons partikamrat Thomas Selig, nämndens 2:a vice ordförande:

– Jag tycker inte att man kan ha den inställningen. Detta är en stor förändring vi pratar om. Även om det är ett rambeslut måste vi veta hur organisationen är tänkt att se ut.

På initiativ av nämndens majoritet fick förvaltningsledningen en bakläxa. Till politikernas möte den 14 december ska en konsekvens- och riskanalys av förändringarna presenteras.

Huruvida detta uppdrag påverkar tidsplanen är oklart.

– Det har jag svårt att tro då några nya beslut om organisationen inte kommer att fattas av nämnden, kommenterar Gunilla Magnusson.

Hon fick under mötet erfara att den politiska enigheten om ramorganisationen var ett luftslott. Ledamöterna för Vänsterpartiet i båda kommunerna, Vägen till livskvalitet, Folkpartiet i Katrineholm, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna i Vingåker krävde en återremiss av hela förslaget.

– Det är behäftat med graverande tillkortakommanden, sa Thomas Selig.

Enligt minoriteten innehåller förslaget förändringar som går så långt som till att påverka Viadidaktnämndens grunduppdrag. Vidare framgår inte hur Viadidakt som helhet och dess medarbetare kommer att påverkas. Genomgående, tycker minoriteten, saknas insyn i processen med hänsyn till de synpunkter som personalen har lämnat.

"Beslutsförslagets formulering medför att ansvaret för konkretisering undantas från politiskt inflytande och att nämnden skulle ge förvaltningen fria händer att efter eget bevåg fatta beslut om den fortsatta processen", står där också i yrkandet – som blev minoritetens reservation.

Efter votering vann nämligen majoritetens förslag med rösterna sex mot fem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om