– Vi stänger så gott som alltid av helt i början av en insats, men släpper på trafiken så fort det är möjligt. Nu behöver vi bli tuffare. Vi är ganska ensamma och sårbara på olycksplatsen. Därför är det smartare att stänga av vägen helt medan vi jobbar färdigt.
Det säger Mattias Gårdholt, chef för funktion räddning i Västra Sörmlands räddningstjänst, VSR.
Enligt en beräkning av Trafikverket kostar det 25 000 kronor i minuten att stänga av trafiken på en riksväg. Men ett liv är värt mer.
I början på veckan dog en brandman från Brandkåren Attunda av skadorna han fick när en personbil körde på honom vid en trafikolycksplats nära Sigtuna. I landets räddningstjänster diskuteras nu sätt att skärpa säkerheten för personal som gör räddningsinsatser på väg.
Läs också: Tyst minut för avliden kollega
– Efter tidigare incidenter har det blivit bättre med både farthinder och varningsbelysning.
Men det räcker inte, menar Gårdholt. Trots att ingen av VSR:s brandmän blivit påkörd eller skadad på trafikolycksplats, har tillbuden varit många. Det händer att bilister kör över varningsmarkörer och smiter förbi brandmän som kanske är i färd med att rädda andra trafikanters liv.
– Vi har nog varit för snälla i den här frågan, säger Gårdholt.
Räddningstjänsten i Eskilstuna har i flera år haft en hårdare linje. 2009 skadades en brandman svårt när han blev påkörd under en insats på E20. Sedan dess spärrar räddningstjänsten alltid av större vägar helt så länge insatsen pågår.
– Det är det bästa och säkraste sättet. Vi hade rutiner för detta även före vår olycka, som faktiskt inträffade trots avspärrning. Det medförde att vi tvingades titta närmare på det, säger ställföreträdande räddningschef Tobias Erdsjö.
Brandmännens arbetsmiljö har därmed blivit tryggare, säger han. Samtidigt innebär varje trafikstopp en oangelägenhet som skapar frustration i bilkön.
– Det är en avvägning mellan det och vår säkerhet. Men ofta kan vi jobba färdigt snabbare tack vare avspärrningen.
Inte alla trafikanter visar förståelse för åtgärden. Särskilt brister det när polis saknas på olycksplatsen.
– Alltid är det någon som försöker passera och kommer ibland farande förbi oss i 70–80.
Sörmlandskustens räddningstjänst i Nyköping arbetar så som kollegerna i Katrineholm gjort. Det har hittills fungerat bra, även på hårdtrafikerade E4, med varningsbelysning och farthinder, tycker insatsledaren Henrik Holm.
– Men vi måste börja prata om vår säkerhet efter det som nu hänt. Kanske finns det anledning att skärpa rutinerna, säger han.