Det hoppas Viadidakt arbetsmarknad, gemensam förvaltning för Katrineholms och Vingåkers kommuner. Den laddar för ett projekt under nästa år som bedöms ha goda chanser att få ner arbetslöshetstalen.
För gruppen nyanlända i de två kommunerna ligger jobblösheten på en väsentligt högre nivå än rikssnittet 15 procent. 23 procent av de nyanlända i Katrineholm som inte är föremål för etableringsinsatser saknar arbete. I Vingåker är siffran ännu högre, 33 procent. Men det finns sätt att tackla problemet, menar Viadidakt.
En nyckel är det lokala näringslivet. Som ett första steg i projektet vill Viadidakt tillsätta en näringslivskoordinator som ska utöka kontakterna med företagen i kommunerna. Så ska Viadidakt och dess samarbetspartners – arbetsförmedlingen och socialförvaltningarna – samtidigt få en bättre bild av det lokala arbetskraftbehovet på både kort och lång sikt.
Sedan gäller att matcha de nyanlända mot de kompetenser som efterfrågas. Ett skäl till den höga arbetslösheten i västra Sörmland är befolkningens generellt låga utbildningsnivå. Många når inte upp till kraven för de lediga jobb som finns, och har svårt att ställa om till arbetslivets allt tuffare villkor.
Detta är särskilt påtagligt bland de nyanlända. Ett mål med projektet är att snabba på deras etablering på arbetsmarknaden genom riktade utbildningsinsatser. Ett annat är att näringslivet ska få en ökad förståelse för de nyanländas behov och situation.
Näringslivskoordinatorn har 2017 på sig att skapa en fungerande modell för ökad samverkan mellan kommunerna, näringslivet, fackförbund, arbetsförmedling och personerna i målgruppen. Modellen ska sedan kunna användas varaktigt inom Viadidakts arbetsmarknadsverksamhet.
Projektet beräknas kosta 768 000 kronor, av vilka Viadidakt har ansökt om delfinansiering med 608 000 kronor av länsstyrelsen.