– Ja, förra året gick det väldigt bra för oss, berättar Ingegerd Rask som är ordförande i lokalföreningen.
Årets försäljning började förra torsdagen och pågår fram till valborg och första maj. Majblommor har sålts av föreningar och skolbarn runt om i Sverige i mer än 100 år.
Idén till majblomman kommer från en kvinna som hette Beda Hallberg. Hon var verksam inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
De allra första majblommorna såldes 1907 i Göteborg. Då kostade de 10 öre styck och hela 139 000 stycken såldes. Från allra första början var Majblommans syfte att samla in pengar för att hjälpa tuberkulossjuka.
I dag går pengarna som samlas in i respektive lokalförening tillbaka till barnen på orten.
– Det kan handla om ansökningar från föräldrar som har det knapert och barn som behöver kläder. Man kanske vill låta sitt barn åka på läger till sommaren. Vi har också delat ut ett antal årskort till Kolmården, säger Ingegerd Rask.
Ansökan sker via föreningens hemsida. Två gånger om året går föreningen igenom ansökningarna.
– Senast var sista mars. Då delade vi ut 25.000 kronor fördelat på fem ansökningar, berättar Ingegerd Rask.
Hon har varit aktiv i föreningen i sex-sju år.
– Men det blir knepigare och knepigare att hitta försäljare. Vi har till exempel ingen skola i Baggetorp länge och lärarna på många andra skolor har så mycket att göra ändå i dag så de har svårt att hjälpa oss, säger hon.
Föreningen får istället främst förlita sig på barn till vänner och bekanta.
– Vi hoppas naturligtvis att det ska gå bra i år också och att vi får ihop mycket pengar, säger Ingegerd Rask.
Majblomman 2016 går i turkost och mörkt lila. Pricken i mitten är milt violett. I fjol drog Majblommans insamlingskampanj in 63,6 miljoner kronor. Det var nytt rekord.