Mamma, pappa eller förälder?

Katrineholms kommun har profilerat sig starkt i HBTQ-frågor under året, med löften om utbildningar av personal och med manifestationer. Men medborgarna möts fortfarande av heteronormativ byråkrati.

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm/Vingåker2015-08-12 11:00

För ett par veckor sedan hissade Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande, stolt regnbågsflaggan utanför stadshuset för att visa sitt stöd under Prideveckan i Stockholm. HBTQ-frågor är viktiga för kommunen, sades det, men hur ser det ut i praktiken?

Den som har barn som ska börja på en förskola i Katrineholm får hem en blankett där kontaktuppgifter till anhöriga ska fyllas i. På blanketterna står det mamma respektive pappa. Hur den som lever i en samkönad relation ska fylla i papprena är oklart.

Nea Trawén är en av dem som har reagerat på Katrineholms förskoleblanketter.

– Jag blev så förvånad att det fortfarande står mamma och pappa. Försäkringskassan skriver ju vårdnadshavare istället. Vi lever på 2000-talet, barn kan faktiskt ha två pappor eller två mammor, säger hon.

I grannkommunen ser det annorlunda ut. På Vingåkers motsvarande blanketter, ett så kallat barnkort, står det istället vårdnadshavare ett och två. Så har dock inte alltid varit fallet.

När Robert Skoglund (S), vice ordförande i Vingåkers kommunstyrelse, satte sin nu 5-åriga dotter i förskolan var det mamma och pappa som gällde på blanketterna.

– Det kändes givetvis jättekonstigt. Man är van att rättfärdiga sitt eget liv hela tiden, det är en livslång kamp. Då blir man besviken när man möts av heteronormativa blanketter, säger Robert Skoglund som lever i en samkönad relation.

Trots Katrineholms förskoleblanketter vill Vingåkerpolitikern skicka lite beröm till grannkommunen.

– Jag är väldigt glad att både Katrineholm och Vingåker har börjat uppmärksamma de här frågorna. Det är viktigt att man är med på banan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om