Det byggs så det knakar i Katrineholm såväl som på många andra orter i Sverige och branschen skriker efter utbildad arbetskraft. Därför hade Kunskapscompaniet två informationsmöten om sin gymnasiala byggutbildning i Katrineholm på torsdagen.

Utbildningen har funnits i flera år, bland annat i Eskilstuna, och en handfull personer från Katrineholm deltar varje år. Men nu gör företaget en satsning tillsammans med Viadidakt, med förhoppningen att starta en utbildning i Katrineholm till hösten. För att det ska bli verklighet krävs det dock att tillräckligt många söker.

Upplägget är en ettårig utbildning med fyra dagars praktik per vecka, och en dags teori. Därefter väntar två till tre års lärlingsjobb innan eleven får sitt yrkesbevis.

Artikelbild

Carl-Henrik Lavén, utbildningsledare på Kunskapscompaniet, och Carina Ekberg, studie- och yrkesvägledare på Viadidakt.

‒Det finns ett stort intresse för våra elever från byggföretagen, som tycker det är bra att man får testa eleven under praktiken. Ungefär 80 procent av dem som går ut får lärlingsjobb direkt, säger Carl-Henrik Lavén, utbildningsledare på Kunskapscompaniet.

Catalin Tudor var på ett av informationsmötena och funderar på att söka till utbildningen. Han kom till Katrineholm från Rumänien för tre år sedan och håller precis på att slutföra sina studier i svenska på Viadidakt.

‒Jag vet inte riktigt om jag ska satsa på att försöka få ett jobb eller fortsätta studera, men jag är absolut intresserad av det här, säger Catalin Tudor.

I Rumänien jobbade han bland annat som murare, men har aldrig gått någon utbildning.

‒Det är ett bra yrke, konstaterar han.

Carina Ekberg, studie- och yrkesvägledare på Viadidakt, hoppas att tillräckligt många ska lämna in en ansökan.

‒Målet är ju att få hit en utbildning men vi kan inte lova något. Möjligheterna är goda och det finns ett stort intresse bland våra sökande. Det känns hoppfullt med många byggen på gång här i Katrineholm, säger hon.